Zagreb film slavi 70 godina postojanja

Godine 2023. Ustanova Zagreb film slavi 70 godina od svojega osnutka. Naime, 1953. godine Društvo filmskih radnika Hrvatske osnovalo je filmsko poduzeće kojeg su nazvali Zagreb film.

Zagreb film specijalizirao se za kratkometražne dokumentarne i animirane filmove te je proizveo oko 700 animiranih filmova (također i crtane serije Inspektor Maska, Profesor Baltazar i Mali leteći medvjedi), 600 dokumentarnih filmova, 800 reklamnih filmova, 600 obrazovnih filmova i 30 000 metara arhivskoga materijala o gradu Zagrebu. Tijekom 70 godina postojanja Zagreb film je osvojio više od 400 nagrada na festivalima diljem svijeta. Među njima je i nagrada američke filmske akademije – Oskar za najbolji animirani film 1961. godine za film Surogat autora Dušana Vukotića.

Ustanova Zagreb film namjerava tijekom čitave 2023. godine na cijelom nizu manifestacija i kulturnih događanja svoje sudjelovanje posvetiti obilježavanju ove značajne obljetnice. Za početak Ustanova Zagreb film namjerava obilježiti 70 godišnjicu osnutka te 60 godina od osvajanja nagrade Oskar na predstavljanju ovogodišnje Oskar revije Cinestara u Kaptol Boutique Cinema. Postojanje i uspjehe Studija za dokumentarni film Ustanova Zagreb film proslavit će na ovogodišnjem 19. izdanju jednog od najuglednijih festivala dokumentarnog filma Zagrebdox. Svoje namjenske  i obrazovne filmove kao i 30 000 metara filmskog arhivskog materijala o Zagrebu Ustanova Zagreb film predstavit će na 32. Danima hrvatskog filma. Naravno, najvažniji i najuspješniji segment 70-godišnjeg djelovanja Zagreb filma su upravo rezultati čuvenog Studija za animirani film. Te uspjehe slavit ćemo na 51. Animafestu.  Na 21. Zagreb film festivalu Ustanova Zagreb film obilježit će i segment svog djelovanja na području igranog filma.

Završna proslava 70-godišnjice Zagreb filma bit će premijera restaurirane verzije filma ‘Gosti iz Galaksije’ autora Dušana Vukotića uz predstavljanje autora i glumaca iz filma.

Pozivamo Vas da se pridružite svim ovim našim proslavama.