Djelatnosti i usluge

  • produkcija animiranih, dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova
  • distribucija vlastitih filmova te filmova drugih producenata
  • organizacija edukativnih programa poput Male škole crtanog filma i Međunarodne radionice animiranog filma
  • radionice dokumentarnog i igranog filma
  • organizacija Kuće hrvatskog filma
  • vođenje Studija za stop-animaciju
  • koprodukcijska suradnja s drugim produkcijskim kućama u proizvodnji animiranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova
  • suradnja s Odsjekom za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u produkciji i distribuciji diplomskih filmova
  • prodaja obrazovnog sadržaja za osnovnu i srednju školu

U sastavu Ustanove Zagreb film djeluje i Zagrebački filmski ured.

Produkcija i distribucija

Glavna djelatnost Ustanove Zagreb film je produkcija i distribucija animiranih filmova, dokumentarnih i kratkometražnih igranih filmova. Uz prozivodnju zadatak Ustanove jest i edukacija novih generacija autora, očuvanje i prezentacija nacionalne baštine u vlasništvu Ustanove Zagreb film, kao i rad na svim filmskim formama i rodovima.

Produkcija Ustanove Zagreb film pretpostavlja odabir talenata na području animiranog, dokumentarnog i igranog filma iz svih generacija u Republici Hrvatskoj te omogućavanje razvoja njihovih projekata kao i osiguranje produkcijskih uvjeta za realizaciju njihovih filmova.

Distribucija podrazumijeva prezentaciju recentnih filmova na filmskim festivalima i drugim filmskim događanjima kao i kulturološku aktivnost prikazivanja arhivskih filmova u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Edukacija

Kroz edukaciju u području animiranog, dokumentarnog i igranog filma u organizaciji Ustanove Zagreb film obrazuju se različite generacije (od najmlađih do studenata) kroz Malu školu crtanog filma i Radionice različitih tematika (animirani dokumentarni i igrani film).

Studio za stop-animaciju Zagreb filma

Studio je smješten u Savskoj cesti 9–11, gotovo u samome centru Zagreba. Studio ima 452 četvorna metra radnoga prostora koji služi za konstrukciju i detaljnu izradu scenografije, lutaka i rekvizite te zasebni studio za snimanje s betonskom podlogom koji je opremljen profesionalnom rasvjetom, sustavom DitoGear za kontrolu pokreta, zelenim pozadinama (chroma key) i ostalim alatima i opremom neophodnom za proizvodnju lutkarskog filma, stop-animacije i hibridnih filmskih rodova. U studiju se nalazi i odsjek za postprodukciju. U operativnom i produkcijskom smislu studio za stop-animaciju Zagreb filma zasad je jedini studio u regiji u potpunosti specijaliziran za izradu stop-animacije, a podnosi proizvodnju nekoliko animiranih filmova istovremeno. Studio se kontinuirano nadograđuje, raste i usavršava kako u tehničkom, tako i u kreativno-autorskom aspektu. Obitelj autora i profesionalaca vezanih uz Zagreb film raste svakim projektom i postaje sve iskusnija te – strahujemo, ali se i nadamo – da će solidna 452 četvorna metra ubrzo postati pretijesna.

Restauracija i digitalizacija

Zagreb film drži u svom arhivu više od 700 animiranih, 600 dokumentarnih i 14 igranih filmova. Ustanova je stoga sustavno pristupila planu očuvanja filmskog arhiva: plan je, naime, digitalizirati cijeli arhiv Zagreb filma i približiti gledateljima sadržaj kvalitetom. Originalni negativi svih filmova čuvaju se u Hrvatskom državnom arhivu. Djelatnici Hrvatskog državnog arhiva i aktivno sudjeluju u restauraciji, odnosno nadgledaju provedbu i kvalitetu izvedbe postupka, a Zagreb film zatim isporučuje HDA-u novi materijal za čuvanje u novim digitalnim formatima. Proces restauracije bogatog arhiva Zagreb filma odvija se već devet godina, a planira se restauracija svih značajnih filmova Zagrebačke škole crtanog filma i brojnih visokokvalitetnih dokumentaraca. Restaurirani filmovi često se prikazuju na televiziji ili u posebnim programima na međunarodnim festivalima diljem svijeta. Projekt sustavno podržavaju Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar.

Od 2007. godine – kada je Zagreb film počeo s restauracijom i digitalizacijom legendarne serije Profesor Baltazar – do 2016. godine restaurirani su prvi, drugi, treći i četvrti serijal Profesora Baltazara, kompilacija Dragulji Zagreb filma, filmovi Dušana Vukotića i Borivoja Dovnikovića, kompilacija Best of Zagreb film 1 i 2 te 17 animiranih filmova, a 2013., 2014. i 2015. godine restaurirano je još 27 animiranih filmova. Godine 2012. u suradnji sa ZagrebDoxom restauriran je izbor dokumentarnih filmova Krste Papića. Budući da je restaurirano otprilike dvadeset sati animiranog filma, Zagreb film je 2016. godine krenuo s većom restauracijom dokumentaraca Kreše Golika, Zorana Tadića, Bogdana Žižića, Ante Babaje i Obrada Gluščevića. U planu je i restauracija najznačajnijih filmova Zvonimira Berkovića, Rudolfa Sremca, Zlatka Sudovića, Nikole Babića, Eduarda Galića, Petra Krelje itd.

Zagrebački filmski ured

Grad Zagreb osnovao je Zagrebački filmski ured kao servis za pružanje cjelovitih usluga domaćim i stranim filmskim produkcijama u glavnom gradu Hrvatske.

Taj ured blisko surađuje s Hrvatskim audiovizualnim centrom i njihovim programom pod nazivom ‘Snimanja u Hrvatskoj’ kako bi pružao sljedeće usluge: predlaganje mogućih lokacija snimanja, ishođenje lokacijskih dozvola, korespodencija s policijom, vatrogascima, komunalnim redarima i službama zaduženim za zdravlje građana (za vrijeme COVID panedemije) te pronalaženje najboljeg smještaja, cateringa i svih ostalih usluga koje su potrebne za vrijeme snimanja. Ukratko, glavna zadaća Zagrebačkog filmskog ureda je svim filmskim ekipama olakšati boravak u Zagrebu svladavanjem eventualnih birokratskih prepreka, ali i promoviranje Zagreba na filmskim marketima kao grada koji nudi odlične lokacije s vrlo raznolikom arhitekturom na relativno malom geografskom prostoru.