Ivana Guljašević

Rođena 1970. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Profesionalnu karijeru započela je crtanjem stripova, a već dugi niz godina objavljuje stripove u dječjim časopisima Radost i Smib, u časopisima Kloks, Zvrk te u Večernjem listu.

Iz ciklusa stripova o djevojčici i njezinu odrastanju proizašao je autoričin prvi animirani film Kao nekim čudom (2001). Nastavlja se intenzivno baviti animiranim filmovima pa režira i crta kratkometražne animirane filmove po vlastitim scenarijima te filmove čije scenarije potpisuje Bruno Kuman. Autorica je 27 autorskih animiranih filmova koji su prikazivani na festivalima diljem svijeta. Filmovi Potraga, Kišni i Mala morska zvijezda bili su u službenoj konkurenciji festivala CICFF u Chicagu (SAD), a film Potraga odabran je za kompilaciju DVD-ova najboljih 10 filmova festivala u produkciji FACET KIDS-a, Chicago (SAD).

Bavi se i ilustracijom, pa je tako ilustrirala pedesetak slikovnica i knjiga te velik broj udžbenika. Radovi su joj prikazivani na velikom broju festivala, bijenala, trijenala, salona i žiriranih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu; izlagala je grafike, crteže, ilustracije i stripove. Za svoje slikovnice, strip i film dobila je brojna priznanja i pohvale.