X Paklenica film festival održan je 29. travnja u Starigradu Paklenici. Festival prikazuje filmove penjačke tematike. Prvu nagradu osvojila je Iva Božić s filmom “Zašto“ nastalim u suprodukciji Akademije likovnih umjetnosti, odsjeka za animirani film i Zagreb filma pod mentorstvom prof. Joška Marušića. Autorica u filmu pokušava dati odgovor zašto ljudi odlaze u planine.

 

Na Ljubljanskom festivalu kratkog filma LISFF održanom od 12. do 14. svibnja prikazani su u okviru programa Zoom Croatia “Mutne vode“ Anamarije Vidaković, “Grad duhova“ Marka Dješke i “Probudi me“ Dee Jagić nastali u produkciji Zagreb filma te “Pokretni elementi“ Marka Tadića nastao u produkciji Zagreb filma i suprodukciji Kreativnog sindikata, “Stakleni čovjek“ Daniela Šuljića nastao u produkciji Kreativnog sindikata i suprodukciji Zagreb filma te “Arkadijska febra“ Tee Stražičić nastao u suprodukciji Akademije likovnih umjetnosti, odsjeka za animirani film i Zagreb filma.

 

Drugo izdanje Filmske runde u Osijeku održano je od 26. do 28 svibnja  u Kazamatu. U programu Studentske runde prikazan je film “Zašto“ Ive Božić dok će se u programu Fokus Grad prikazati klasici: “Pravda“ Ante Babaje iz 1962 te “Pod ljetnim suncem“ Obrada Gluščevića iz 1961 .

 

Labocine.com prva je platforma posvećena znanstvenom filmu koju je pokrenuo Imagine Science Films iz Francuske. Na mjesečnoj bazi na njoj se prikazuju tematski programi. U lipanjskom izdanju prikazat će se tematski program pod nazivom “kabinet poremećaja” inspiriran “kabinetom čuda” koji istražuje neobične zbirke bolesnih stanja, kako onih uobičajenih tako i neobičnih te daje uvid ne samo u naše slabosti već i u našu snagu. U okviru ovog programa prikazat će se film “Slom“ Davida Lovrića, nastao 2014. u suprodukciji Akademije likovnih umjetnosti i Zagreb filma.

 

4. Revija hrvatskih kratkih filmova – Kratki na brzinu započinje u Zagrebu 6. svibnja i nastavlja se u Svetom Ivanu Zelini od 7. do 11. lipnja. Na reviji će se prikazati sljedeći filmovi: “Crvenkapica Redux“ Danijela Žeželja, “Mutne vode“ Anamarije Vidaković, “Pokretni elementi“ Marka Tadića, “Grad duhova“ Marka Dješke i “Posljednji izazov“ Božidara Trkulje nastalih u produkciji Zagreb filma te “Otok“ Tee Nucak, “Stranac u mojoj glavi“ Petre Balekić, “Proces“ Lucije Bužančić i “Zašto“ Ive Božić,  “Naši problemi“ Ivana Radovića, “Šumska bajka“ Franka Dujmića, “10“ Paule Konjušić, “Protoplazma“ Katrin Novaković, “Plutanje“ Gorana Radoševića, nastalih u suprodukciji Akademije likovnih umjetnosti, odsjeka za animirani film i Zagreb filma.

 

26. Dani hrvatskog filma održat će se u Zagrebu od 16. do 21. lipnja u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te u Centru za kulturu Trešnjevka. U glavnom programu “Dana” prikazat će se “Crvenkapica Redux” Danijela Žeželja, “Mutne vode“ Anamarije Vidaković i “Posljednji izazov“ Božidara Trkulje nastalih u produkciji Zagreb filma te “Otok“ Tee Nucak, “Stranac u mojoj glavi“ Petre Balekić, “Proces“ Lucije Bužančić i “Zašto“ Ive Božić  nastalih u suprodukciji Akademije likovnih umjetnosti, odsjeka za animirani film i Zagreb filma.

 

NAFF14. Međunarodni festival animiranog filma u Neumu u Bosni i Hercegovini, nastao je iz potrebe da se mladima približi animirani film. Na ovogodišnjem festivalu koji će se održati od  24. do 30. lipnja u programu Međunarodne konkurencije prikazat će se “Mutne vode“ Anamarije Vidaković, “Otok“ Tee Nucak, “Plutanje“ Gorana Radoševića, a u programu Panorama film Gorana Radoševića,“Treći zakon“.

 

Konstantinov zlatnik, Međunarodni festival animiranog filma održat će se od 25. do 29. srpnja u Nišu u Srbiji. Na festivalu će biti prikazani sljedeći filmovi: “Crvenkapica Redux“ Danijela Žeželja, “Mutne vode“ Anamarije Vidaković, “Grad duhova“ Marka Dješke, “Oni žive noću“ Gorana Trbuljaka i “Posljednji izazov“ Božidara Trkulje, nastalih u produkciji Zagreb filma te “Otok“ Tee Nucak, “Treći zakon“ Gorana Radoševića, “Proces“ Lucije Bužančić, “Plutanje“ Gorana Radoševića, nastalih u suprodukciji Akademije likovnih umjetnosti, odsjeka za animirani film i Zagreb filma.

 

Na programu jubilarnog 10. festivala mediteranskog filma Split koji se održava od 8. do 17. lipnja, prikazat će se film “Otok“ Tee Nucak nastao u suprodukciji Akademije likovnih umjetnosti, odsjeka za animirani film i Zagreb filma.

 

(na fotografiji: “Oni žive noću” Gorana Trbuljaka)