MALA ŠKOLA CRTANOG FILMA

Osnivanjem ove animatorske i crtano-filmske edukativne radionice prije osam godina, Zagreb film je imao namjeru pomoći širenju filmske kulture školskom uzrastu i pružiti mogućnost mladim i nadarenim učenicima, crtačima, da pronađu svoj prostor, spoznaju i znanje u ovom specifičnom filmsko-artističkom izrazu.

Crtani film je timski rad i podrazumijeva niz sudionika, ponekad vrlo raznorodnih vještina. Uvjereni smo da je Zagreb film upravo i najpozvaniji da si uzme u zadatak ovu vrstu edukacije i omogući djeci, ali i ostalim građanima, spoznaju o crtano-filmskom zanatu i ovom načinu umjetničkog izražavanja.

Protekli period od osam godina dobar je staž ove aktivnosti, pa se iz te prakse moglo iščitati niz smjerova u kojemu bi ova mala škola crtanog filma nadalje trebala živjeti.

Trajanje škole predvidjeli smo na bazi od 30 tjedana, odnosno 4 školska sata tjedno. S početkom u mjesecu listopadu i završno sa snimljenim radovima najboljih polaznika u mjesecu svibnju.

Nastava se odvija u za to predviđenim i opremljenim prostorima Zagreb filma u Vlaškoj 70, subotom u dvije grupe (8,30 do 15 sati). Školu vode vrsni mladi animatori odgajani i educirani na temeljima poznate «Zagrebačke škole crtanog filma» u Zagreb filmu.

Polaznici su podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina su osnovnoškolci početnici, a druga su također osnovnoškolci, ali «napredni», koji su već pohađali školu i svladali neka znanja i vještine. Interes polaznika je velik i to nas vrlo raduje.

Svaki polaznik kroz 30 tjedana prolazi temeljito pregled teoretske nastave o povijesti i značaju crtano-filmskog djela, od učenja osnovnih izražajnih sredstava do gotovog jednominutnog uratka, koji se na kraju jedne edukativne cjeline snima i prikazuje polaznicima i uzvanicima. Ova edukativna crtano-filmska radionica ima i svoja tri stupnja nastavnih cjelina tako da polaznik kontinuirano kroz tri godine može zaista, uz uvjet da ima dara, svladati sve tajne klasične animacije i kad za to dođe vrijeme profesionalno se početi baviti ovom umjetnošću, što nam je u konačnici bio glavni i osnovni cilj.

Završetkom trogodišnje škole polaznici dobivaju diplomu kao potvrdu da su svladali osnove klasične animacije. Na kraju svake školske godine polaznici snimaju vlastiti crtani film u svojoj režiji na zajedničkoj kaseti. Prve godine to su jednostavni crtići, a tokom školovanja postaju složeniji sve dok ne postanu prava mala umjetnička djela.

UPISI

Uskoro više informacija o upisima

 

HR | EN

Kliknite OVDJE i prijavite se za naš newsletter!

zagrebfim.hr | zagrebfilm@zagrebfilm.hr | Vlaška 70, 10 000 Zagreb

Kliknite OVDJE i prijavite se
za naš newsletter!

zagrebfim.hr | zagrebfilm@zagrebfilm.hr
Vlaška 70, 10000 Zagreb

HR | EN