Zagreb film je tvrtka osnovana 1953. godine, čija je osnovna djelatnost proizvodnja animiranog filma.

Od tada je u našem studiju proizvedeno više od 600 animiranih, 14 igranih, oko 600 dokumentarnih filmova i 800 reklamnih spotova, 600 naslova edukativnih filmova i 30.000 metara arhivskog materijala o gradu Zagrebu na filmskoj vrpci i 30 sati materijala na DVCAM vrpci.

Tvrtka posluje na tri lokacije: na jednoj su ateljei za umjetnike, oprema za snimanje i malo kino, na drugoj se nalazi filmska arhiva, video multiplikacija i administracija, treća se koristi kao prodajni prostor.

Tijekom svih ovih godina Zagreb film je dobio više od 400 nagrada na festivalima širom svijeta. Među njima je i nagrada američke filmske akademije - Oskar za najbolji animirani film 1961. godine za film Surogat autora Dušana Vukotića.
Dušan Vukotic je time postao prvi ne-američki autor kome je pripala ta nagrada.

Bogatstvo žanrova i različiti stilovi koji su rasli u Zagrebu, bili su razlogom da francuski filmski teoretičar, kritičar i povjesničar Georges Sadoul stvori naziv "zagrebačka škola crtanog filma", koji je potom postao zaštitni znak za kvalitetne i inovativne filmove napravljene u Zagrebu.

Osim art filmova, Zagreb film proizvodi igrane i dokumentarne filmove. Također su poznate animirane serije za djecu iz produkcije Zagreb film: Inspektor maska, Profesor Baltazar, Mali leteći medvjedi i Maxi Cat.
Većina ovih filmova distribuirana je internacionalno, a najveći uspjeh na svjetskoj razini postigao je poznati lik Profesora Baltazara.

 
Naslovnica       |       Kontakt       |       Impressum Zagreb film © sva prava pridržana. Studio Imago