redatelj: Vladislav Knežević

trajanje: 11 minuta

tehnika: eksperimentalni film

 

Sinopsis:

 

Avangarda započinje paralelno uz razvoj novih medija, fotografije i filma, i postavlja se kao novi pogled unutar stvarnosti.

Stephan Mallarme u poemi iz 1897. otvara formalno polje između materije i mogućnosti, tišine i zvuka, između papira i riječi. U periodu začetka fotografije kada su se koristile staklene ploče premazane slojem srebrnih soli, nalik na zrcala, slika je u fotokemijskom procesu postajala tek kao trag nepropusnog crnila u beskraju refleksija plohe. Referirajući se na osnovne elemente i povijest medija, onog poetskog i fotografskog, u radu se koriste tehnike koje naglašavaju kontrast između praznine i značenja. Visoko srebrni 35mm film u fotografskom aparatu tretiran je kao stroj za proizvodnju slika koje odgovaraju riječima iz Mallarmeove poeme.

Digitalnom obradom analogno snimljenih motiva s kopna, iz podmorja i neba, te onih performativnih, stvara se ritam pojavljivanja slika i ostvarivanja značenja. Suradnjom između akustične i elektroničke glazbe želi se postići ton paralelan procesu nastajanja slika i filma.

Film Ogib živi je organizam fuzije medija i kognitivne proizvodnje smisla.