O NAMA

Tvrtka Zagreb film za proizvodnju animiranog filma osnovana je 1953. godine. Bogatstvo žanrova i različiti stilovi iz toga vremena naveli su francuskog teoretičara, kritičara i povjesničara filma Georgesa Sadoula da stvori naziv Zagrebačka škola crtanog filma, koji je postao zaštitni znak za kvalitetne i inovativne filmove napravljene u Zagrebu. Od 1990. do 1994. godine Zagreb film je djelovao kao društveno poduzeće za proizvodnju i promet filmova uvoz-izvoz, p.o. Nakon toga, do 1999. godine, posluje kao dioničko društvo, a zatim kao društvo s ograničenom odgovornošću. Od siječnja do kolovoza 2007. godine Zagreb film je podružnica Zagrebačkog holdinga, a u kolovozu iste godine postaje Ustanova u kulturi čiji je osnivač Grad Zagreb. Zagreb film se nakon 1991. godine našao u vremenu velikih promjena, karakterističnih za tranzicijske države u istočnoj Europi, a zatim i u ratnom vihoru. Produkcija umjetničkog animiranog filma danas nastoji nastaviti tradiciju uz pomoć Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Nekoliko pripadnika nove generacije zagrebačke animacije steklo je međunarodnu afirmaciju, primjerice Danijel Šuljić, Nicole Hewitt, Magda Dulčić, Darko Bakliža, Stiv Šinik, Goran Trbuljak, Ivana Guljašević itd. Zajedno s mladim stvaralačkim snagama koje izlaze iz Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu obećavaju uspješnu revitalizaciju Zagrebačke škole animiranog filma.

Godine 2010. u zgradi na Novoj vesi 18, koja je u vlasništvu Ustanove Zagreb film, otvorena je Kuća hrvatskog filma, odnosno zajednički kulturni projekt Zagreb filma i Grada Zagreba. Studio za stop-animaciju Zagreb filma otvoren je 2014. godine. U operativnom i produkcijskom smislu to je zasad jedini studio u regiji u potpunosti specijaliziran za izradu stop-animacije, a podnosi proizvodnju nekoliko animiranih filmova odjednom.
U Zagreb filmu dosad je proizvedeno više od 700 animiranih, 14 igranih, 600 dokumentarnih filmova, 800 reklamnih spotova i 600 edukativnih filmova. Tijekom godina Zagreb film je osvojio više od 500 nagrada na festivalima širom svijeta. Među njima je i nagrada Američke filmske akademije, Oskar za najbolji animirani film 1961. godine za Surogat Dušana Vukotića, koji je time postao prvi neamerički autor kojemu je pripala ta nagrada. Poznate su i razne animirane serije za djecu iz produkcije Zagreb filma: Inspektor Maska, Profesor Baltazar, Mali leteći medvjedi i Maxi Cat. Većina se distribuira internacionalno, a najveći uspjeh na svjetskoj razini postigao je lik Profesora Baltazara.

Zagreb film danas posluje na tri lokacije: Vlaška 70, gdje se nalaze uprava i filmski arhiv, Nova ves 18, odnosno Kuća hrvatskog filma, te Savska cesta 9–11, gdje se nalazi Studio za stop-animaciju.

HR | EN

Kliknite OVDJE i prijavite se za naš newsletter!

zagrebfim.hr | zagrebfilm@zagrebfilm.hr | Vlaška 70, 10 000 Zagreb

Kliknite OVDJE i prijavite se
za naš newsletter!

zagrebfim.hr | zagrebfilm@zagrebfilm.hr
Vlaška 70, 10000 Zagreb

HR | EN