Hrvatski audiovizualni centar u svibnju je objavio rezultate Javnog poziva za proizvodnju audiovizualnih djela iz 2016. godine, gdje je podržao dva animirana projekta Ustanove Zagreb film. Potporu su dobili debitantski 2d film “Albatros“, autora Nenada Jankovića i  2d animirani film “Šuma Striborova“ doajena hrvatske animacije – Milana Blažekovića.

 

U Stuttgartu se od 2. do 7. svibnja održavao Međunarodni festival animiranog filma, na kojem su u sklopu projekta Fokus na hrvatsku animaciju, predstavljena tri hrvatska studija za animirani film. Producentica Vanja Andrijević predstavila je Bonobostudio, Draško Ivezić i Chintis Lundgren predstavili su Adriatic Animation, a producentica Andrijana Vidaček prezentirala je filmove u proizvodnji Ustanove Zagreb film kao i one netom završene – “Crvenkapicu Redux“ i “Posljednji izazov“, koje ćemo gledati na ovogodišnjem Animafestu. U Panorami festivala u Stuttgartu prikazan je film “Grad duhova“ Marka Dješke.

 

U svibnju je u produkciju krenuo novi 2d animirani projekt “Albatros“, debitantskog autora Nenada Jankovića. Film predstavlja vizualizaciju slavne pjesme Charlesa Baudelairea, bogate simbolikom i snažnom izražajnošću. Glavni animator na filmu je Mislav Tomašinjak, a za oslikavanje kadrova zadužen je sam autor. Film će se izvesti u trajanju oko 3,5 minute, a završetak se očekuje u 2018. godini.

 

U svibnju je snimljena prva scena lutka animiranog filma “Carrus navalis“, autorice Antonije Begušić. Film je to u kojem četiri tradicionalna, povijesna lika Dubrovačke Republike teatralno prezentiraju maskiranom raspojasanom društvu četiri Platonove kardinalne ljudske vrline. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Grad Dubrovnik. Završetak filma, u trajanju 9 minuta, očekuje se u 2018. godini.