Do 20. rujna bio je otvoren natječaj Ustanove Zagreb film za produkciju i koprodukciju animiranih filmova. Odabrani projekti će biti objavljeni na web stranicama Zagreb filma početkom listopada.
 
U rujnu je snimljen prvi kadar lutka filma Brune Razuma – “Jelenko”. Radi se o nadrealnoj priči u kojoj se stvarno isprepliće s fantastičnim, a pratimo je kroz vizuru dječaka koji boluje od duševne bolesti. Bruno Razum animira, a za izradu i postav scenografije odgovoran je Damir Šuša. Kostimografiju za lutke izradila je Lea Kralj Jager. Predviđa se da će snimanje trajati do ljeta 2018., a postprodukcija do kraja iste godine.
 
U rujnu je Ustanova otvorila još dva natječaja: natječaj za ideju i/ili scenarij kratkog igranog filma i natječaj za ideju/scenarij dokumentarnog filma. Natječaji su otvoreni do 20. listopada, a pravo prijave imaju sve fizičke i pravne osobe u RH.
 
Dovršen je animatik te je započela produkcijska faza 2d animiranog filma ”Albatros” autora Nenada Jankovića. Film predstavlja vizualizaciju slavne pjesme Charlesa Baudelairea, bogate simbolikom te snažnom izražajnošću. Glavni animator na filmu je Mislav Tomašinjak, a za oslikavanje kadrova zadužen je sam autor. Film će se izvesti u trajanju oko 3,5 minute, a završetak se očekuje tijekom slijedeće godine.
 
Lutka film “Carrus navalis“ autorice Antonie Begušić odabran je među 15 lutka projekata iz čitave Europe za prezentaciju na Animarkt Pitching u Poljskoj. To je prvo takvo događanje fokusirano upravo na lutka animaciju. Održava se u Lodzu od 2. do 6. listopada. Više o programu možete pronaći na en.animarkt.pl
Antonia Begušić će osobno predstaviti film. Budući su predviđene nagrade za najbolje, želimo joj sreću.
Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Grad Dubrovnik.