U srpnju je završena slika kratkog animiranog filma «Prošlost raste» autorice Dee Jagić. Film je izveden kombiniranim tehnikama – stop motion i 2d. Uz Deu Jagić, animirala je i Lea Kralj Jager. Direktor rasvjete bio je Viktor Gloc. Dodatnu 2d animaciju, compositing i renderiranje na filmu radio je Mario Kalogjera, a za tonsku obradu filma zadužen je Siniša Krneta. Film će biti završen i spreman za distribuciju ove jeseni.
 
Na Javni poziv Hrvatskog audiovizualnog centra za filmske koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom, Ustanova Zagreb film u srpnju je prijavila projekt «Sinkronicitet» u suradnji s bosanskohercegovačkim studiom Kadar d.o.o. Autor ovog 2d/3d animiranog filma je Tvrtko Karačić. Rezultati Javnog poziva očekuju se na jesen.
 
Grad Dubrovnik podržao je projekt «Carrus navalis» Antonie Begušić, dubrovačke autorice sa zagrebačkom adresom. “Carrus” je već podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba, a radi se o izuzetno složenom lutka animiranom filmu koji spaja kazalište i karneval. Četiri tradicionalna, povijesna lika Dubrovačke Republike teatralno prezentiraju maskiranom raspojasanom društvu četiri Platonove kardinalne ljudske vrline. U tijeku je izrada scenografije, lutaka i rekvizite za film, za što su zaduženi Stephanie Milina, Božo Trkulja i Karla Begušić. Film će se snimati u dva studija. Uz samu autoricu animira i Pavao Stanojević, koji je izradio i 3d animatik. Završetak filma se planira do kraja 2018.