U lipnju je završena restauracija filmova predviđenih ovogodišnjim programom Zagreb filma u suradnji sa studijom Vizije i Hrvatskim Državnim Arhivom. Restaurirani su animirani filmovi Zlatka Grgića, dokumentarni filmovi Bogdana Žižića, Kreše Golika, Petra Krelje, Zorana Tadića, Obrada Gluščevića i kratki igrani film Ante Babaje – ukupno 3 sata filmskoga materijala. Program restauracije i digitalizacije arhive Zagreb filma nastavlja se i dalje, uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Stop motion film «Jelenko» autora Brune Razuma priča je koju pratimo kroz vizuru dječaka koji boluje od duševne bolesti, priča u kojoj se stvarno i nestvarno isprepliću u tolikoj mjeri da to postaje nadrealno. U lipnju je dovršena izrada lutaka i scenografije te je pripremljena prva scena za snimanje. Za scenografiju, rekvizitu i postav scene zaslužan je Damir Šuša, a animirat će sam autor. Zavrsetak filma planiran je u 2018. godini.


U lipnju je Ustanova Zagreb film podržala tehničku obradu i izradu DCP-ova studentskih filmova “«Stranac» u mojoj glavi” Petre Balekić; “Šumska bajka” Franka Dujmića te “Proces” Lucije Bužančić u sklopu suradnje s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu. Navedeni studentski filmovi nalaze se u distribuciji Zagreb filma i prikazani su na ovogodišnjem Animafestu.