U rujnu je završen novi eksperimentalno-animirani film Vladislava Kneževića „Colonello Futurista“. Fantastična je to priča o avanturi talijanskog zrakoplovnog časnika Giuseppea Rosignolia, poslanog u misiju izviđanja i preleta iznad snažno utvrđene austrougarske vojne zone Pula, nekoliko mjeseci prije ulaska Kraljevine Italije u prvi svjetski rat 1915. godine. Direktor fotografije/snimatelj je Jasenko Rasol, glumac Mirko Soldano. Masku i šminku je radila Ana Bulajić Črček. Animaciju su radili Mario Kalogjera i Pavao Stanojević. Za glazbu i zvuk zaduženi su Alen i Nenad Sinkauz. Film je izveden u trajanju 15 minuta i u listopadu kreće u svoju festivalsku distribuciju.

U rujnu je Ustanova Zagreb film započela s programom restauracije i digitalizacije novoga bloka dokumentarnih i animiranih filmova u ukupnom trajanju dva sata. Radi se o animiranim filmovima Neugebauera, Kostelca, Vunaka, Zaninovića i Femana. U dokumentarnom dijelu su zastupljeni Galić, Babaja, Gluščević, Miletić i Vrdoljak.

U rujnu su dovršeni slika i zvuk autorskog animiranog 2d filma „Iris“ autorice Lucije Bužančić. Autorici je to prvi profesionalni film, a predstavila ga je na pitchingu u Sloveniji i Češkoj. Lucija je animirala i režirala film. Glazbu je radio Mišo Komenda, a sada mix radi Hrvoje Štefotić. Film bi trebao biti završen u listopadu te odmah potom kreće u festivalsku distribuciju.