U siječnju je završen animirani film “Albatros” autora Nenada Jankovića. Film jest osebujna vizualizacija slavne pjesme Charlesa Baudelairea, bogate simbolikom i snažnom izražajnošću. Film je izveden u trajanju 4 i pol minute. Animirao je Mislav Tomašinjak, a sam autor je oslikavao kadrove. Za kompoziting i montažu je zaslužan Filip Gašparović Melis. Film od veljače kreće u svoju festivalsku distribuciju.

U siječnju je snimljena druga scena „Grad“ lutka filma Brune Razuma – “Jelenko”. Radi se o nadrealnoj priči, a pratimo je kroz vizuru dječaka koji boluje od duševne bolesti, gdje se stvarno i nestvarno isprepliću u tolikoj mjeri da to postaje nadrealno. Bruno Razum animira, a za izradu i postav scenografije odgovoran je Damir Šuša. Predviđa se da će snimanje trajati do kraja 2019. godine.

 

S početkom godine započela je i godišnja restauracija filmova iz bogatog fundusa Zagreb filma. U 2019. su u program uključeni animirani filmovi Kostelca, Pavlinića, Marksa i Jutriše u trajanju sat vremena. Uz animirane, restaurirat će se i 8 dokumentarnih filmova u trajanju dva sata. Program se provodi u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, a izvođači su Klik film i Ater studio iz Zagreba. Završetak restauracije očekuje se u srpnju.

Na CEE Animation Forum u Češkoj prijavljena su 3 projekta Zagreb filma: „Aqualia“ – 3d projekt Vladislava Kneževića; „Iz geta“ – novi 2d film Lucije Bužančić i „I like“ – lutka film Katrin Novaković. CEE Animation Forum je vodeća manifestacija iz perspektive razvoja projekata s područja animiranoga filma u srednjoj i istočnoj Europi, a ove godine se održava od 6 – 9. svibnja.  Rezultate očekujemo u veljači.