Pet novih priznanja našim filmovima!
Na 27. izdanju Animafesta – svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu, posebno priznanje u Hrvatskom natjecanju pripalo je Božidaru Trkulji za film “Posljednji izazov” (Zagreb film, 2017. god.).
 
Na 4. filmskoj reviji Kratki na brzinu održanoj u Svetom Ivanu Zelini, nagradu za najbolji eksperimentalni film dobio je Marko Tadić za film “Pokretni elementi”. Film je nastao 2016. u produkciji Zagreb filma i suprodukciji Kreativnog sindikata. Na istom festivalu, nagrada za najbolju originalnu glazbu dodijeljena filmu “Crvenkapica Redux” Danijela Žeželja nastao 2017. u produkciji Zagreb filma.
U Rijeci je od 1. do 3. lipnja održan 8. FESTIVAL TRSAT – festival hrvatskih katoličkih filmova. “Zašto su došli vlakom” autora Joška Marušića, nastao 2015. u produkciji Zagreb filma, osvojio je dvije nagrade. Uz osvajanje Grand Prixa za kratkometražni animirani film, Joško Marušić proglašen je i najboljim redateljem.
 
Festivalska prikazivanja naših filmova
Na 64. Pulskom filmskom festivalu, koji će se održati od 15. do 22. srpnja ove godine, po prvi puta će se u okviru programa Kratka Pula u novoj nenatjecateljskoj kategoriji prikazivati animirani filmovi. Od pet odabranih filmova čak su tri nastala u produkciji Zagreb filma: “Oni žive noću” Gorana Trbuljaka (2016. god.), “Crvenkapica Redux” Danijela Žeželja (2017. god.) i “Posljednji izazov” Božidara Trkulje (2017. god.).
Na festivalu Neuchatel International Fantastic Film Festival u Švicarskoj u suradnji s La lanterne Magique 1. srpnja prikazat će se poseban program posvećen Zagrebačkoj školi crtanog filma. Kako sam organizator navodi, program je posvećen jednom od najinovativnijih svjetskih studija, lude imaginacije, čiji je raspon od fantazije do apsurda.
Na ovogodišnjem Tabor Film festivalu koji će se održati u Velikom Taboru, 7. srpnja u 17:00sati u kinu Rustica, u programu Domaće konkurencije prikazat će se i animirani filmovi “10” Paule Konjušić te “Proces” Lucije Bužanić. Oba filma nastala su u koprodukciji Akademije likovnih umjetnosti, OZAFIN i Zagreb filma 2017. godine.
Na 4. Mosor Film Festivalu, održanom pokraj Splita 3. lipnja, prikazan je film “Zašto” autorice Ive Božić (Akademija likovnih umjetnosti ,OZAFIN i Zagreb film, 2017. god.). Autorica u filmu pokušava dati odgovor na pitanje zašto ljudi odlaze u planine.
Na međunarodnom festivalu animiranih filmova Supertoon koji se ove godine održava od 16. do 21. srpnja u Šibeniku, u program konkurencije kratkih animiranih filmova odabrani su “Crvenkapica Redux” Danijela Žeželja i “Posljednji izazov” Božidara Trkulje.
U službenu selekciju festivala Imaginaria Awards, koji će se održati od 22. do 26. kolovoza u Conversanu u Italiji, uvršten je film “Plutanje” Gorana Radoševića (ALU, OZAFIN i Zagreb film, 2017. god.).
Na festivalu Kinookus koji će se održati u Dubrovniku, u programu konkurencije kratkog filma bit će prikazani “Oni žive noću” Gorana Trbuljaka (Zagreb film, 2016. god.) te “Šumska bajka” Franka Dujmića i “Plutanje” Gorana Radoševića (oba nastala u koprodukciji Akademije likovnih umjetnosti , OZAFIN i Zagreb filma 2017. godine).