VELJAČA
41. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu u Francuskoj, jedan od najznačajnijih europskih festivala kratkog filma, održat će se od 1. do 9. veljače, a Zagreb film će se predstaviti s čak dva naslova: “Pužić slikar” Manuele Vladić Maštruko  (ZF,‘18) prikazat će se u natjecateljskom programu namijenjenom djeci, dok je  “Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali” Daniela Šuljića  (Kreativni sindikat i Zagreb film,’18) odabran za online sekciju Click for Flicks. Za taj film je moguće glasati na slijedećoj poveznici https://clermont-filmfest.org/en/short-film-festival/click-for-flicks-2019/do 8. veljače.

Od 18. do 24. veljače u Jelenioj Gori u Poljskoj održava se 22. međunarodni filmski festival Zoom Zbliženia. U natjecateljskom dijelu programa prikazat će se “Crvenkapica Redux” Danijela Žeželja (ZF, ’17)  i “Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali” Daniela Šuljića (Kreativni sindikat i Zagreb film,’18).

U Španjolskoj u Lleidi se od 21. do 24. veljače održava Animac, međunarodni festival animiranog filma. Festival se ponosi svojim artističkim i neovisnim karakterom, nije natjecateljskog karaktera, a namijenjen je umjetnicima kojima je animacija sredstvo njihovog umjetničkog izričaja. Na festivalu će se prikazati “Bijela vrana” Mirana Miošića (ZF, ’18) u školskom programu, zatim “Paranoja Paranoje” Katarine Jukić (ALU i ZF,’18) u programu Budući talenti te “Posljednji izazov” Božidara Trkulje ( ZF,’18) u programustop motion filma.

 

OŽUJAK

38. izdanje festivala Anima, međunarodnog festivala animiranih filmova, održat će se u Bruxellesu u Belgiji od 1. do 10. ožujka. Na festivalu će se, u okviru službenog programa, prikazati “Bijela vrana”Mirana Miošića (ZF,’18).

11. Teheran međunarodni festival animiranog filma održava se od 3. do 7. ožujka u Teheranu u Iranu, a filmPosljednji izazov” Božidara Trkulje(ZF,’17) odabran je u službeni program festivala.

10Festival kratkog animiranog filma održava se od 18. do 24. ožujka 2019. u Roanneu u Francuskoj. Na festivalu će se prikazati “Bijela vrana” Mirana Miošića (ZF, ’18) u programu Čudne i smiješne životinje dok će se “Prošlost raste” Dee Jagić (ZF,’17) prikazati u programu eksperimentalnog filma.

37. festival Cine Jeune de l’Aisne održava se od 26. ožujka do 14. travnja u Francuskoj.  U natjecateljskom programu za djecu do 3 godine prikazat će se “Pužić slikar” Manuele Vladić Maštruko (ZF,‘18).