Dotdotdot je Open Air festival kratkog filma koji se održava od 4. srpnja do 1. rujna u Beču. Ove godine programski fokus je veza između stripa i kratkog filma. Program je nastao u suradnji Animafesta, Zagreb i ASIFA-e, Austrija. U program festivala uključeni su filmovi “Sotonin sin”, Marka Dješke iz 2012. godine, nastao u koprodukciji Akademije likovnih umjetnosti i Zagreb filma te “Požuda”, Irene Jukić Pranjić, nastao 2014. godine u produkciji Zagreb filma. Filmovi će se prikazati 28. srpnja u 21:00sat u vrtu Palače Schönborn.
 
Na ovogodišnjem 20. Motovun film festivalu koji se održava od 25. do 29. srpnja u Motovunu, u okviru programa pod nazivom Hrvatska ukratko!, prikazat će se tri filma nastala u produkciji Zagreb filma: “Oni žive noću” Gorana Trbuljaka iz 2016. godine, “Crvenkapica Redux” Danijela Žeželja i “Posljednji izazov” Božidara Trkulje iz 2017. godine.
 
Na ovogodišnjem 41. Open Air filmskom festivalu u Weiterstadtu u Njemačkoj prikazat će se čak pet filmova iz distribucije Zagreb filma. Film “Probudi me” Dee Jagić iz 2015. godine, nastao u produkciji Zagreb filma prikazat će se 13. kolovoza, “Stakleni čovjek” Daniela Šuljića nastao 2015. u produkciji Kreativnog sindikata i suprodukciji Zagreb filma prikazat će se 11. kolovoza, dok će se filmovi “Pokretni elementi” Marka Tadića iz 2016. nastao u produkciji Zagreb filma i suprodukciji Kreativnog sindikata, “Naši problemi” Ivana Radovića i Otok Tee Nucak, oba završena 2017. te nastala u suprodukciji Akademije likovnih umjetnosti i Zagreb filma, prikazati 12. kolovoza u programu namijenjenom djeci.
 
Festival Animanima održava se od 2007. godine u Čačku. U ovogodišnjem natjecateljskom programu festivala prikazat će se filmovi “Posljednji izazov” Božidara Trkulje i “Crvenkapica Redux” Danijela Žeželja, oba iz 2017. godine te nastala u produkciji Zagreb filma, dok će se film “Grad duhova” autora Marka Dješke nastao 2016. u produkciji Zagreb filma, prikazati u programu Svjetska panorama.
New Zealand International Film Festival ( NZIFF) održava se od 14. srpnja do 8. kolovoza u Aucklandu. U okviru programa Animation NOW! Black and White prikazat će se film Crvenkapica Redux, Danijela Žeželja nastao 2017. u produkciji Zagreb filma. NZIFF je programski blisko vezan uz veliki australski festival MIAF Melbourne International Animation Festival.
 
8. Anibar, međunarodni je festival animiranog filma koji se ove godine održava od 14. do 20. kolovoza, u Peći na Kosovu. Na festivalu će se u natjecateljskom programu “Balkan Competition” prikazati filmovi “Plutanje” Gorana Radoševića i “Stranac u mojoj glavi” Petre Balekić. Oba filma nastala su 2017. godine u suprodukciji Akademije likovnih umjetnosti i Zagreb filma.
 
9. Festival Stop Motion Montreal održava se od 15. do 17. rujna u Montrealu u Kanadi. Ove godine u program Emerging talent, u natjecateljsku kategoriju filmova nastalih u okviru obrazovnih institucija, odabran je film “Protoplazma” autorice Katrin Novaković, nastao 2017. godine u suprodukciji Akademije likovnih umjetnosti i Zagreb filma.
 
23. Međunarodni festival kratkog filma u Drami u Grčkoj održava se ove godine od 18. do 23. rujna. Treću godinu za redom festival organizira program pod nazivom “Balkan Panorama”. Ove godine program je posvećen Hrvatskoj te se organizira u suradnji s HAVC-om. Među filmovima odabranim u tri programska bloka kratkog filma našla su se i tri filma nastala u suprodukciji Akademije likovnih umjetnosti i Zagreb filma. To su “Vučje igre” Jelene Oroz nastao 2015. godine te “Proces” Lucije Buzančić i “Zašto” Ive Božić, oba iz 2017. godine.
 
4. Olhares do Mediterraneo, festival koji u fokus svojega programa stavlja autorice mediteranskog kruga, a održava se u Lisabonu u Portugalu od 28. rujna do 1. listopada. Na festivalu će se prikazati film “Zašto” autorice Ive Božić, nastao u suprodukciji Akademije likovnih umjetnosti i Zagreb filma 2017. godine.
 
13. Međunarodni filmski festival za djecu i mlade održava se od 7. do 11. studenog u Erevanu u Armeniji. Na festivalu će se prikazati, među ostalima, filmovi: “Slatki snovi” Dinka Kumanovića iz 2015. godine, nastao u produkciji Zagreb filma te “Otok” Tee Nucak, nastao u suprodukciji Akademije likovnih umjetnosti i Zagreb filma 2017. godine.
 
Još jedan uspjeh za film “Otok” i njegovu autoricu Teu Nucak! Film će se prikazati u okviru projekta Kino Mediteran, koji se bavi revitalizacijom kina i organizacijom kino programa u manjim primorskim gradovima. Film će tijekom ljeta biti prikazan u Jelsi, Makarskoj, Lastovu, Mljetu, Bolu, Hvaru i Komiži.
(Foto: Motovun Film Festival)