Elizabeta Abramović
Midhat Ajanović-Ajan
V. Alhimov
V. Altušev
Ante Babaja
Nikola Babić
Darko Bakliža
Jadranka Bargh
Stjepan Bartolić
Korana Bašić
Jadranka Baučić
Branko Belan
Borislav Benažić
Mersad Berber
Vojidrag Berčić
Zvonimir Berković
Tomislav Beštak
Edvin Biuković
Milan Blažeković
Mate Bogdanović
1 - 20 / 266 sljedeća


 
Krešimir Zimonić

Jedan od najuglednijih hrvatskih strip autora i najistaknutiji predstavnik mlađeg naraštaja Zagrebačke škole crtanog filma. Ilustracije i stripove objavljuje kontinuirano od sredine sedamdesetih godina u više od 50 listova i časopisa, u početku kao član poznate strip grupe Novi kvadrat.

Od 1979. profesionalno radi na animiranom filmu a od 1981
Predavao je na Likovnoj akademiji u Zagrebu – na Odsjeku za animaciju i multimediju.
Uz četiri do sada objavljene vlastite zbirke stripova ilustrirao je dvadesetak knjiga, autor je brojnih plakata, kataloga i tekstova o stripu i animaciji, izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama, bio je umjetnički producent Zagreb filma te glavni urednik strip magazina Patak, jedinog lista koji je godinama objavljivao isključivo domaće stripove. Jedan je od osnivača Hrvatskog društva autora stripa i više godina njegov predsjednik kao i umjetnički direktor Salona stripa u Vinkovcima – međunarodne strip manifestacije.

Za svoje animirane filmove Zimonić je primio niz domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među ostalim godišnju nagradu Vladimir Nazor za film i Odlikovanje Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.
.
2006. godine izabran je za umjetničkog direktora Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu (Animafest), a od 2008. radi kao umjetnički direktor u Zagreb filmu.




Animirani film
Kugina kuća 1979., Album 1983., Utakmica 1987., Leptiri 1988., Krug 1989., Greetings from Croatia 1991., Čakaj me 1992. , Oko 2006.
Animirane špice za festivale u Madridu 1984., Zagrebu 1988, 2004, 2006, i 2008. te za Dane hrvatskoga filma.

Dokumentarni i eksperimentalni film
Proba orkestra, Tehran Bazar, Meidan-e-Shah, Driver 5, Petak, 2004-2005.


Objavljene zbirke stripova:
Spore (1990.), Zlatka (1998.), Luna (1999.), Bitka kod Siska 1593 (zajedno s Dušanom Gačićem) (2000.) Zlatka 3 (2004.)

Važniji listovi i časopisi u kojima je objavljivao radove:
Pegaz, Polet, Vidici, Pitanja, Oko, Stripoteka, Patak, Yu-strip, Naš strip, Maslačak, Modra lasta, Smib, Galeb, Kurir, Erotika, Vjesnik, Večernji list, Studio, Fokus, Kvadrat, Kult, Flit.

Važniji strip-serijali:
Luna, Nokak, Priče iz davnine, Zlatka, Kronike.

Važnije ilustracije za knjige:
Z. Šporer: Matematički leksikon, S. Vadla: Bajka o gemi, I. B. Mažuranić: Priče iz davnine,
O. Wilde: Sretni princ, J.P. Barrie: Petar Pan, J. Speiri: Heidi, Đ. Perica: Žar na dlanu,
S. Tomaš: Mali ratni dnevnik, L. Bajuk-Pecotić: Kneja, J. Horvat: Svjetionik, O. Wilde: Sretni kraljević i druge priče, A. Martić: Tri lisice i šumski car, A. Martić: Dječak i div, L. Bajuk-Pecotić: Kneja Vilinska šuma, Irena Bekić: Mama i tata više nisu zajedno

Važnije antologije i katalozi:
Hrvatski posljeratni strip, Put u obećanu zemlju, Salon stripa u Vinkovcima '84, '92, '95, '97 i '99, Međunarodna izložba crteža, Rijeka '98, Signed by War, Sperminator- Women in War


Važniji plakati:
Kazališna radionica Pozdravi 1978., Salon stripa Vinkovci 1984. i 1985., Kazalište Trešnja 1986., Sisak – za ljepši grad 1987., Svjetski festival animiranog filma Zagreb 1992.,
Modra lasta 1993., Izložba stripa u Rijeci 1995., Svjetski dan voda 1999., Svjetski festival animiranog filma Zagreb 2002.

Važnije nagrade i priznanja
1978. Nagrada za strip na natječaju lista Mladost
Nagrada za strip na natječaju u Dečjim novinama (Luna)
1981. Montreal, Kanada – Nagrada za politički crtež (ilustracija)
1983. Beograd – najbolji animirani film (Album)
Annecy, Francuska – najbolji prvi film (Album)
1984. Madrid, Španjolska – najbolji animirani film (Album)
Nagrada 7. sekretara SKOJ-a za film (Album)
Nagrada «Vladimir Nazor» za film (godišnja) (Album)
1985. Nagrada za najbolji strip, natječaj Vidici, Nagrada Gavran
1987. Gijon, Španjolska – Nagrada filmskih kritičara (Utakmica)
Titograd – Nagrada za najbolju animaciju (Utakmica)
1988. Zagreb, Svjetski festival animiranog filma – Nagrada za likovnost (Leptiri)
1989. Beograd – Nagrada za animaciju (Krug)
1992. Salon stripa Vinkovci – Grand Prix
Hirošima, Japan – diploma (Greetings from Croatia)
Zagreb, Dani hrvatskog filma – Nagrada Oktavijan (Čakaj me).
2000. Odlikovanje Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u
kulturi.
2004. Gran Prix na Danu hrvatske animacije (studentske špice za Svjetski festival animiranog filma)

Filmografija u Zagreb filmu
KUGINA KUĆA, 1980, animator
ALBUM, 1983, režija scenarij animator
UTAKMICA, 1987, režija scenarij animator
LEPTIRI, 1988, animator režija scenarij
ŠPICA : ANIMAFEST ZAGREB 1988, 1988, režija scenarij
KRUG, 1989, režija scenarij animator
ŠPICA : ANIMAFEST ZAGREB 2004, 2004, režija scenarij
OKO, 2006, režija
ŠPICA : ANIMAFEST ZAGREB 2008, 2008, režija
 
Naslovnica       |       Kontakt       |       Impressum Zagreb film © sva prava pridržana. Studio Imago