Elizabeta Abramović
Midhat Ajanović-Ajan
V. Alhimov
V. Altušev
Ante Babaja
Nikola Babić
Darko Bakliža
Jadranka Bargh
Stjepan Bartolić
Korana Bašić
Jadranka Baučić
Branko Belan
Borislav Benažić
Mersad Berber
Vojidrag Berčić
Zvonimir Berković
Tomislav Beštak
Edvin Biuković
Milan Blažeković
Mate Bogdanović
1 - 20 / 266 sljedeća


 
Dušan Vukotić

Dusan Vukotić (1927 – 1998), karikaturist, reziser, scenarist, glavni crtac, glavni animator.

Rodjen je 1927. u Bileci. Srednju skolu pohadjao je u Sibeniku, Gospicu i Bihacu. U Zagrebu je studirao arhitekturu, a tijekom studija radio je kao karikaturist i ilustrator u tadasnjem satiricnom casopisu Kermpuh. Osnivanjem Studija za crtani film «Duga film» 1950. godine Vukotic pocinje svoj pionirski rad na crtanom filmu i tada realizira dva filma, «Kako se rodio Kićo» i «Zacarani dvorac u Dudincima». Jedan je od najizrazitijih predstavnika «zagrebacke skole crtanog filma» cijem je stvaranju dao veliki doprinos. U svojim filmovima modernu graficku realizaciju zasniva na ironicno – satirickim sadrzajima slijedeci vlastiti put i svoju viziju umjetnosti animacije koja se vec naslucivala u njihovim prvim ostvarenjima.

U studiju Zagreb filma realizira filmove Nestasni robot, Abra kadabra, slijede parodije vesterna (Cowboy Jimmy, 1957.) filma strave (Veliki strah, 1958.), gangsterskog filma (Koncert za masinsku pusku, 1958.) te filmovi iz znanstvene fantastike (Krava na Mjesecu, 1959.) i mnoge druge.
Prvo medjunarodno priznaje dobio je za film Cowboy Jimmy na berlinskom festivalu 1957. godine. U San Franciscu je cetiri puta nagradjivan prvom nagradom Golden Gate za filmove Krava na mjesecu, Koncert za masinsku pusku, Surogat i Igra.
U Oberhausenu, najistaknutijem svjetskom centru kratkog filma, stvaralastvo Dusana Vukotica dobilo je vise puta visoke nagrade, a 1963. godine njegov film Igra dobio je Grand prix.

Vukotic je pronio slavu «zagrebacke skole crtanog filma», a 1962. godine dodijeljena mu je nagrada Oscar za film Surogat sto je bio i prvi Oscar dodijeljen animiranom filmu izvan SAD-a.

Vukotic je nagradjivan na festivalima u Bergamu, San Franciscu, Beogradu, Londonu, Cannesu, Melbourneu, Parizu, Milanu, a dobitnik je i znacajnih nagrada u domovini - Vladimir Nazor i Grada Zagreba.
Kao karikaturist suradjuje u Kerempuhu, Jezu, Vjesniku i Filmskoj kulturi.
Sedamdesetih godina Vukotic ostvaruje zapazene rezultate u cjelovecernjim igranim filmovima - Sedmi kontinent, Akcija stadion, Posjet iz svemira. Vukotic je realizirao i veci broj edukativno – informativnih filmova.
Predavao je filmsku reziju na zagrebackoj Akademiji za kazaliste, film i televiziju i bavio se teorijom animacije.

U povodu smrti Dusana Vukotica ugledni animator Josko Marusic izjavio je da je Vukotic bio jedan od najbriljantnijih rezisera u povijesti svjetske animacije. Njegova filmografija je najbliza fokusu, onome sto definiramo kao «zagrebacku skolu crtanoga filma», a to znaci humanizam i ironija u idejama te stilizacija kao kreativni princip u ozivljavanju likova, kazao je Marusic.
Umro je 1998 godine u 71. godini života.

Filmografija u Zagreb filmu
KAKO SE RODIO KIĆO, 1951, animator režija scenarij
ZAČARANI DVORAC U DUDINCIMA, 1952, režija
REKLAMNI FILMOVI I ANIMIRANE ŠPICE, 1954, režija scenarij
REKLAMNI FILMOVI I ANIMIRANE ŠPICE, 1955, režija scenarij
NESTAŠNI ROBOT, 1956, režija
ABRA KADABRA, 1957, režija
COWBOY JIMMY, 1957, režija
ČAROBNI ZVUCI, 1957, režija
KONCERT ZA MAŠINSKU PUŠKU, 1958, režija scenarij
OSVETNIK, 1958, režija scenarij
REP JE ULAZNICA, 1958, režija scenarij
VELIKI STRAH, 1958, režija scenarij
KRAVA NA MJESECU, 1959, režija scenarij
PICCOLO, 1959, režija scenarij
SVI CRTEŽI GRADA, 1959, scenarij
TISUĆU JEDAN ( 1001) CRTEŽ, 1960, režija scenarij animator
KROTITELJ, 1961, scenarij
LUTKICA, 1961, scenarij
PRVI MAJ 1961. U ZAGREBU, 1961, režija
SUROGAT, 1961, režija animator
IGRA, 1962, režija scenarij animator
ASTROMATI, 1963, režija
POSJET IZ SVEMIRA, 1964, scenarij
PUT K SUSJEDU ( OBERHAUSEN ), 1964, režija scenarij animator
ČOVJEK I NJEGOV SVIJET (AGAIN), 1967, režija scenarij animator
PUT K SUSJEDU ( OBERHAUSEN ), 1967, režija scenarij animator
VRIJEME ( OBERHAUSEN ), 1967, režija scenarij
MRLJA NA SAVJESTI, 1968, režija scenarij
OPERA CORDIS, 1968, režija scenarij animator
PLES GORILA, 1968, scenarij
HRANI ME, MAJČICE ( PLIVA ), 1969, režija scenarij
O. T. C. ( PLIVA ), 1969, režija scenarij
ARS GRATIA ARTIS, 1970, režija scenarij animator
FLIGHT 54321 (MINI), 1970, scenarij animator režija
GORILA-RODILIŠTE ( H ) ( MINI ), 1970, režija scenarij animator
PRIMJENA TRANSPLATATA ( PLIVA ), 1970, režija scenarij
CRVENA ZASTAVA (1853 - 1973), 1973, režija
DA CAPO AL FINE, 1973, režija scenarij
LJULJAČKA, 1973, scenarij
GUBECZIANA, 1974, režija scenarij animator
TOPLANA, 1974, režija
SKAKAVAC, 1975, režija scenarij animator
AKCIJA STADION, 1977, režija scenarij
KARLOVAC 1579 - 1979, 1979, režija
POGREBNIK, 1979, scenarij
KAKO JE ANA KUPILA KRUH, 1980, scenarij
GOSTI IZ GALAKSIJE, 1981, režija scenarij
ŠPICA : ANIMAFEST ZAGREB 1984, 1984, režija scenarij
BIJELA KIŠA SERIJA :MALI LETEĆI MEDVJEDI (EPIZODA 10), 1990, animator
BIJELI MEDVJED SERIJA: MALI LETEĆI MEDVJEDI (EPIZODA 13), 1990, animator
CRNI OBLAK SERIJA: MALI LETEĆI MEDVJEDI (EPIZODA 04), 1990, animator
ČUDOVIŠTE U PLANINI SERIJA: MALI LETEĆI MEDVJEDI (EPIZODA 15), 1990, animator
DAR IZ SVEMIRA SERIJA: MALI LETEĆI MEDVJEDI (EPIZODA 25), 1990, animator
DR. SMRADOLJUB SERIJA: MALI LETEĆI MEDVJEDI (EPIZODA 24), 1990, animator
DRVOSJEČE SERIJA: MALI LETEĆI MEDVJEDI (EPIZODA 17), 1990, animator
IGRA SKRIVAČA SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 20 ), 1990, animator
INVAZIJA SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 37 ), 1990, animator
MASKENBAL SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 19 ), 1990, animator
NAJEZDA CRVENIH ZMIJA SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 02 ), 1990, animator
NEZABORAVNI ROĐENDAN SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 07 ), 1990, animator
NEZNANAC SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 32 ), 1990, animator
OLUJA SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 30 ), 1990, animator
OSVETA ZBOG PORAZA SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 12 ), 1990, animator
POSJETILAC IZ SVEMIRA SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 36 ), 1990, animator
PRIZIVANJE KIŠE SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 26 ), 1990, animator
RECEPT ZA BOLNICU SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 34 ), 1990, animator
SABOTAŽA SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 35 ), 1990, animator
SILOM JUNAK SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 22 ), 1990, animator
SOČNA SVETKOVINA SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 03 ), 1990, animator
ŠUMSKA VILA SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 18 ), 1990, animator
UHVATITI SUNCE SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 33 ), 1990, animator
UKRADENI KAMION SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 05 ), 1990, animator
VELIKA SUŠA SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 16 ), 1990, animator
VELIKI ŽALAC SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 21 ), 1990, animator
VRELO MLADOSTI SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 14 ), 1990, animator
ZABRANJENI CVIJET SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 09 ), 1990, animator
ZAMKE SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 08 ), 1990, animator
ŽIVJELA JAJA SERIJA : MALI LETEĆI MEDVJEDI ( EPIZODA 06 ), 1990, animator
DOBRO DOŠLI NA PLANET ZEMLJA, 1993, režija scenarij
POSLJEDNJI VALCER U STAROM MLINU, 1995, scenarij
Nagrade
SUROGAT, oscar 1963
 
Naslovnica       |       Kontakt       |       Impressum Zagreb film © sva prava pridržana. Studio Imago