Elizabeta Abramović
Midhat Ajanović-Ajan
V. Alhimov
V. Altušev
Ante Babaja
Nikola Babić
Darko Bakliža
Jadranka Bargh
Stjepan Bartolić
Korana Bašić
Jadranka Baučić
Branko Belan
Borislav Benažić
Mersad Berber
Vojidrag Berčić
Zvonimir Berković
Tomislav Beštak
Edvin Biuković
Milan Blažeković
Mate Bogdanović
1 - 20 / 266 sljedeća


 
Joško Marušić

Joško Marušić rođen u Splitu, 27.03.1952.godine, Hrvatska. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Njegova osnovna preokupacija je animirani film, ali djeluje i u drugim granama umjetnosti: stripu, karikaturi, ilustracijama, literaturi, filmskoj i TV proizvodnji.
Joško Marušić je obavljao različite poslove. Od 1982.-1989. je bio urednik na Zagrebačkoj TV. Od 1987.- 1990. i 1995. – 1998. je umjetnički direktor Studija za animirani film Zagreb filma. Od 1999. je profesor na Odjelu za animaciju Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kao profesor predaje na Akademiji tri teorijska predmeta i gostujući je profesor na mnogim europskim sveučilištima.
Od 1993.- 1998. je bio predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske. Od 1992.- 1998. bio je direktor programa Svjetskog festivala animiranih filmova, Zagreb. Bio je član žirija brojnih festivala kratkometražnog filma.
Joško Marušić redovno objavljuje stripove i teorijske članke o animaciji u novinama i časopisima. Uredio je tri knjige i imao 4 velike likovne izložbe.
Joško Marušić je najpoznatiji kao autor animiranih filmova.
Mnogi njegovi filmovi nagrađivani su na najpoznatijim svjetskim festivalima: Annecy; Zagreb, Varna, Ottawa, Oberhausen, Madrid, Beograd…U njegovoj bogatoj filmografiji su filmovi: „Iznutra i izvana“; „Perpetuo“; „Kod kuće je najbolje“;“Tamo“; „Miss Link“. Filmovi „Riblje oko“ i „Neboder“ su izabrani za najbolje filmove godine na Londonskom filmskom festivalu.
Njegov film „I love jou too…“ je uvršten u kolekciju „Najbolja 84 filma u povijesti animacije“ koju je napravio Gianalberto Bendazzi, ugledni teoretičar animiranog filma.

Filmografija u Zagreb filmu
IZNUTRA I IZVANA, 1978, režija scenarij animator
PERPETUO, 1978, režija scenarij animator
RIBLJE OKO, 1980, režija animator
NEBODER, 1981, režija scenarij animator
ŠPICA : ANIMAFEST ZAGREB 1982, 1982, režija scenarij animator
TAMO, 1985, režija scenarij animator
LICE STRAHA, 1986, režija scenarij animator
KOD KUĆE JE NAJBOLJE, 1988, režija scenarij animator
IGRA PAHULJICA, 1989, scenarij
OKRENUT ĆE VJETAR, 1990, režija scenarij animator
I LOVE YOU TOO, 1991, scenarij animator režija
ŠPICA : FESTIVAL HRVATSKOG IGRANOG FILMA - PULA, 1991, režija scenarij
ZOO - ZOOM, 1994, režija scenarij
UN - 50 GODINA ( SPOT ), 1995, režija scenarij
AIDS (SPOT), 1997, režija scenarij
BETER THEN FATHER, 1998, režija scenarij
EUROPEN WATERPOLO (SPOT), 1998, režija scenarij
MISS LINK, 1999, režija scenarij
NIVETA ( SPOT ), 2000, režija scenarij
O NAMA UVIJEK S NAMA ( SPOT ), 2003, režija scenarij
SVA DJECA IMAJU PRAVO NA IGRU I DRUŽENJE ( SPOT ), 2004, režija
SVI IMAJU PRAVO NA ODGOJ I OBRAZOVANJE ( SPOT ), 2004, režija
SVI IMAJU PRAVO NA SIGURNO I SLOBODNO KRETANJE ( SPOT ), 2004, režija
U SUSJEDSTVU GRADA, 2006, režija scenarij animator
Nagrade
U SUSJEDSTVU GRADA, Specijalna nagrada žirija - Animafest Zagreb 2006
U SUSJEDSTVU GRADA, Posebna nagrada žirija - CICDAF, Kina 2006
U SUSJEDSTVU GRADA, Diploma - Asifa day Croatia 2006
 
Naslovnica       |       Kontakt       |       Impressum Zagreb film © sva prava pridržana. Studio Imago