LISICA I GAVRAN

U ovoj filmskoj basni lisica smišlja kako prevariti gavrana. Posluživši se malim lukavstvom, uspijeva ga nadmudriti. Čvrsta uzročno-posljedična veza basne i jasno suprotstavljeni likovi omogućuju da se prividna nepokretljivost likova iskoristi u filmskom kazivanju koje uvodi djecu u razumijevanje slijeda događaja, u shvaćanje cjelovitosti priče. Primjena: predškolski odgoj i osnovna škola (razredna nastava).

LISICA I RODA

Film je rađen prema poznatoj narodnoj basni koja se u književnosti javlja u nekoliko varijanta. Smisao basne je kako daješ, tako ti se i vraća. Priču čine dvije epizode: objed kod lisice i objed kod rode. Premda se prostor i vrijeme događaja mijenjaju, čvrsta uzročno-posljedična veza i isti motivi (priprema objeda, dočekivanje gosta) pomoći će djetetu da s razumijevanjem prati tijek događaja. Primjena: predškolski odgoj i osnovna škola (razredna nastava).

LAV I MIŠ

Lav mirno spava. Prilazi mu miš i uskače u grivu. Lav se probudi i uhvati miša. Prestrašeni miš uspijeva izmoliti lava da ga pusti obećavši mu uzvratiti dobrotom. Kad lovci uhvate lava i svežu ga o drvo, a ne mogne mu pomoći ni snažni slon, dotrči miš i oslobodi ga. Otada lav i miš postaju prijatelji. I taj film rađen je prema narodnoj basni. Primjena: predškolski odgoj i osnovna škola (razredna nastava).

Namjena: predškolski odgoj i osnovna škola (razredna nastava)

Proizvodnja: Filmoteka 16, Zagreb

Režija: Ljubica Heidler

Scenarij: dr. Nada Bendelja, prema narodnim basnama

Šifra: 012007

Trajanje: 9 minuta