DVA MIŠA

U polju živi poljski miš. Poljem šeće kućni miš. Njih dvojica se upoznaju i postaju prijatelji. Poljski miš prihvaća poziv kućnog miša da razgleda njegovo stanište. Poljskog miša tamo čekaju brojna iznenađenja. Poljskom mišu to se ne sviđa i on se odluči vratiti svojoj kući, svojoj slobodi. Primjena: predškolski odgoj i osnovna škola (razredna nastava).

TVRDOGLAVO MAČE

U kući živi mačka sa svojim mačićem. Jednog dana mače iziđe iz kuće, krene u polje, a zatim i u šumu. Putem se izgubi. U šumi sreće mnoge nepoznate životinje. Sve one pokušavaju mu pomoći, ali tužno mače traži svoj dom, majčin topli skut. Primjena: predškolski odgoj i osnovna škola (razredna nastava).

BIJELA PRIČA

Na mekom bijelom oblaku nebom plove Bodo i Snješko. Pozdravlja ih Mjesec, kraj njih promiču zvijezde, ususret im leti jato plavih ptica. Spuštaju se na tlo Snješkove Bijele zemlje. Okruženi djecom u bijelim kaputićima i s bijelim kapicama Bodo i Snješko putuju kroz Bijelu zemlju. Bodo se usput divi blistavim snježnim vrhuncima, bijelim medvjedima, plavim pticama. Bodo i Snješko na oblaku vraćaju se Bodinoj kući. Snu je došao kraj. Bodo se budi. Vani mu se smiješi Snješko. Primjena: predškolski odgoj i osnovna škola (razredna nastava).

TKO JE VIDEKU NAPRAVIO KOŠULJICU

Videk, siromašni dječačić, svojom ljubavi prema prirodi stječe mnoštvo prijatelja među životinjama. Životinje žele Videku uzvratiti i pomažu mu u brojnim situacijama. Kada jednog dana zbog male nepažnje Videk podere svoju jedinu košuljicu, i zbog toga se rasplače, janje, grm, pauk, rak i ptičica, svatko na svoj način, prihvate se posla i Videku naprave novu košuljicu. Primjena: predškolski odgoj i osnovna škola (razredna nastava).

Namjena: predškolski odgoj i osnovna škola (razredna nastava)

Proizvodnja: Filmoteka 16, Zagreb

Režija: Borivoj Dovniković i Aleksandar Marks

Scenarij: dr. Neda Bendelja, prema narodnim pričama

Šifra: 012006

Trajanje: 15 minuta