redateljica: Lucija Bužančić

trajanje: 9 minuta

tehnika: 2d

 

završetak: 2021.

 

Sinopsis:

 

Kratki animirani film „Iz Geta“ prati jedno popodne u životu malog Getanina. Uz dječačku igru i portret „Getanina“ prikazana je transformacija jednog kvarta koji se s pojavom turizma pretvorio u vrlo atraktivni arheološki lokalitet.

Dioklecijanova palača u Splitu u narodu se naziva -Getom, što je u ušima Splićana pejorativan naziv koji u suštini ima veze sa socio-ekonomskim prilikama u kojima su živjeli stanovnici tog kvarta. Tu su u lošim uvjetima živjele brojne obitelji. Stare kuće tada nisu bile sređene, restaurirane, izolirane, ponegdje nije bila provedena kanalizacija, imovinski odnosi nisu bili sređeni, pa je više obitelji dijelilo krov, trgovina drogom, kriminal i prostitucija su cvali… U tom kaosu na ulicama su odrastala djeca, mali Getani. U očima cijelog Splita mali divljaci, a u stvari obična djeca koja su imala neobično djetinjstvo i priliku da žive u Palači u kojoj danas kvadratni metar nekretnine vrijedi više nego što „vrijedi njihov život“.

U filmu se isprepleću povijest, sadašnjost i budućnost. Do kraja filma čitav kvart pretvara se u cvijetni grm (navodno je antički Split dobio ime po biljci brnistri) iz kojeg se nadziru arheološke spolije.