Na ovogodišnjem 42. Open Air filmskom festivalu u Weiterstadtu koji je održan od 16. do 20. kolovoza u Njemačkoj prikazan je dječji film „Pužić slikar“, autorice Manuele Vladić Maštruko (ZF, ’18).
Na Savonllinna međunarodnom Nature Film Festivalu od koji se održao od 17. do 19. kolovoza u Savonllinnau na jugu Finske, prikazan je film “Bijela vrana“ Mirana Miošića (ZF, ’18).
FeKK – festival je kratkog filma koji se održao u Ljubljani u Sloveniji od 2. kolovoza do 2. rujna. U okviru programa pod nazivom FeKK YU prikazan je film “Prošlost raste“ Dee Jagić (ZF, ’18).
Na međunarodnom filmskom festivalu Aye Aye koji se održava u Nancyju u Francuskoj od 24. kolovoza do 2. rujna, u okviru programa Balkan focus – Hrvatska, prikazan je diplomski film “Vučje igre“ iz 2015. godine autorice Jelene Oroz (ALU i ZF, ’15).
3. TAFF Festival animiranog filma održan je u Turku u Finskoj od 29. kolovoza do 2. rujna. U programu pod nazivom Junior prikazan je film “Bijela vrana“ Mirana Miošića (ZF, ’18).
Kraljevski filmski festival održan je od 31. kolovoza do 3. rujna u Kraljevu u Srbiji. Cilj festivala je približiti kratku filmsku formu mlađoj populaciji. Na ovogodišnjem festivalu prikazan je film “Bobo“ Andreja Rehaka (ZF, ’18).
ReAnima je prvi neovisni međunarodni festival koji se održava u Bergenu u
Norveškoj, a održava se od 20. do 23. rujna. Na festivalu će se ove godine u okviru programa međunarodne konkurencije prikazati filmovi “Stranac u mojoj glavi“ Petre Balekić (ALU i ZF. ‘ 17) te “Prošlost raste“ Dee Jagić (ZF, ’18).
“Bijela vrana“ Mirana Miošića (ZF, ’18) prikazat će se na dječjem festivalu BKFF u Brazilu od koj se održava od 21. do 30. rujna Sao Paolu, od 19. do 28. listopada u Rio de Janeiru, Niterói i Aracaju te od 26. listopada do 4. studenog u Natalu i Salvadoru.
Na 14. festival 25fps u natjecateljskom programu premijerno će se prikazati film “Dokument Parakozmik“ Vladislava Kneževića (ZF, ’18). Festival se održava od 27. do 30. rujna u Zagrebu, 2.i 3. listopada u Art-kinu Rijeka te 5. listopada u Slovenskoj kinoteci u Ljubljani u Sloveniji.
Na jednom od najznačajnijih svjetskih festivala animiranih filmova koji se održava u kanadskoj Ottawi od 26. do 30. rujna prikazat će se filmovi “Don Kihot“ Vlade Kristla (ZF. ’61) i “Kolač“ Daniela Šuljića (ZF, ’97) i to u okviru programa “Rat i mir na Balkanu“ koji kurira Igor Prassel.
Imagine filmski festival održava se u New Yorku u S.A.D.- u. 30. rujna na festivalu u okviru programa Crisis Studies će se prikazati “Šumska bajka“ Franka Dujmića (ALU i ZF, ’17).
Anim’Est, međunarodni je festival koji se održava u Bukureštu u Rumunjskoj od 28. rujna do 7. listopada. Film “Paranoja Paranoje“ Katarine Jukić (ALU I ZF, ’18) uvršten je u natjecateljski program studentskog filma.
Festival i market 3D Wire održava se od 1. do 7. listopada u Segoviji u Španjolskoj. Među 100 naslova odabranih za prikazivanje na marketu našao se i “Prošlost raste“ Dee Jagić (ZF, ’18).
15. Balkanima je festival europskog animiranog filma koji će se održati od 2. do 6. listopada u Beogradu u Srbiji. Festival se održava od 2004. godine, a cilj mu je dati kvalitetan uvid u europske animirane profesionalne i studentske filmove. Festival ima brojna popratna predavanja, radionice i izložbe. Na ovogodišnjem festivalu film “Paranoja Paranoje“ Katarine Jukić uvršten je u studentski natjecateljski program (ALU i ZF, ’18) , “Bijela vrana“ Mirana Miošića u dječji natjecateljski program (ZF, ’18), a filmovi “Technement“ Branka Farca (ZF, ’18) i “Bobo“ Andreja Rehaka (ZF, ’18) uvršteni su u program “Balkanska panorama“.
Stop Trick je međunarodni filmski festival posvećen isključivo stop motiontehnikama: rukom rađenim objektima, rasutim materijalima kao što su pijesak ili sol te kolažu ili fotografijama. Festival se održava u dvije zemlje: u slovenskom Mariboru od 4. do 7. listopada te u poljskom Lodzu od 9. do 11. studenog. Na ovogodišnjem festivalu u natjecateljskom programu prikazat će se film “Prošlost raste“ Dee Jagić (ZF, ’18), “Protoplazma“ Katrin Novaković (ZF i ALU, ’17) te “Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali“ Daniela Šuljića (Kreativni sindikat i ZF ’18).
U natjecateljskom programu festivala Klik Amsterdam koji se održava od 10. do 14. listopada u Amsterdamu u Nizozemskoj prikazat će se film “Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali“ Daniela Šuljića (Kreativni sindikat i Zagreb film, ’18), a “Scabies“ Zlatka Grgića i Pavla Štaltera (ZF, ’69) u popratnom tematskom programu.
20. BIAF međunarodni je festival animiranog filma koji se održava od 19. do 23. listopada u Buchenu u Južnoj Koreji. U međunarodnoj konkurenciji prikazat će se film “Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali“ Daniela Šuljića (Kreativni sindikat i Zagreb film, ’18).