FILMOVI U DISTRIBUCIJI

2022.

ZASIĆENJE

Nešto je izraslo iz pukotina i zidova i zauzelo sve prazne prostore u jednom gradu uz more. Ovaj kratki film govori o gentrifikaciji mjesta koje se s pojavom turizma pretvorilo pravi arheološki lokalitet.

TRANSFUZIJA

U minimalistički stiliziranom svijetu, baziranom na trokutu, krugu i kvadratu, dolazi do konfliktnih tenzija a zatim i ratnog sukoba triju raznorodnih visokotehnoloških civilizacija.

SAKUPLJAČ

Sakupljač svakodnevno obilazi grad i snima zvukove urbanog kaosa. Svake noći, na improviziranim bubnjevima i kompjuterima te snimke pretvara u vlastitu glazbu. Svaki je ciklus sakupljanja i bubnjanja sve intenzivniji i bučniji, i zvučna kakofonija konačno ga dovodi do duhovnog i fizičkog sloma. Napušta grad, odlazi u šumu, zatim u planinu, i na kraju na obalu mora gdje pronalazi tišinu i mir u ritmu vlastitog srca.

PSYCHOGRAPHIC

Defragmentacija prošlosti, slikar, majka i dijete sačinjavaju nukleus obitelji – gubitak majke vodi do rastakanja memorije, a sjećanja postaju znakovi, ritualno zaglavljeni u beskonačnosti.
(Umjetnikov artificijelni prostor dovodi ga u sukob sa okolinom. Nakon što utone u svojevrsni mrak duše, ponire duboko u sebe. Kroz fikciju dolazi do zajedničkog duhovnog doživljaja u kojem on i dijete ostvaruju bliskost. Sredstvima same umjetnosti on nalazi put do pomirenja. Njegova umjetnost postaje ulaz u nadrealni duhovni prostor u kojem propituje humanističku dimenziju vlastite umjetnosti).

SNJEGULJICA

Željka živi mirno u izoliranom selu. Neočekivani posjet vratit će je u prošlost i uzdrmati njenu svakodnevnu rutinu.

2021.

VIDIŠ LI IH TI?

Nadrealno putovanje od ishodišta i nazad kako bi se promijenio tijek događaja.

MALI LIBERO

Priča o odnosu između oca i sina. Boško vlastite neostvarene snove o sportskoj karijeri pokušava prenijeti na Petra, svog sina koji ne dijeli iste ambicije. Nesvjestan prijetnje koju to predstavlja za njihov odnos, on sina vodi na selekcijski trening za Hajdukove početnike. Međutim, kada Petar počne pucati pod pritiskom, to će postati nezamarivo i Boško će konačno biti suočen sa manjkavosti vlastitog roditeljstva.

PLODOVI SUŠE

Jedna bračna idila nestala je zbog taštine s jedne i „da, draga“ s druge strane. Partneri su postali svoja suprotnost. Na vrhuncu sušnog razdoblja dolazi do njihove svađe i raskida, a posredno i sukoba globalnih razmjera.
Povratak vrlina, ljubavi i mira ostaje tek puka nada s pogledom u nebo…Karikirani osvrt na ljudske slabosti i zastrane, a posljedično tome i na aktualne teme ugrožene faune, klimatskih promjena i rasizma.

AQUALIA

U testnom bazenu za podvodnu robotiku stroj inficiran nepoznatim biološkim konglomeratom izvodi fatalan manevar. Novi sklopovi stvaraju svoje oblike, samoodržive, samooblikujuće i adaptabilne. Antropocen, ljudska tvorevina, otvorila je prostor da se na ekstenziju tijela bez organa nasele drugi oblici života, neljudski, začudni i nepredvidivi.

2020.

ULOGA

Tragajući za svojom ulogom, mlada Glumica pokušava dokučiti što vidi u vlastitom odrazu. Primjećuje kako je njen obris, iako dovoljno mutan da se ne mora posramiti svog neispavanog i izmorenog lica, zapravo neprepoznatljiv. Zbog dugotrajne, gotovo neizlječive nesanice, i svijet oko mlade Glumice je izblijedio. Objekti i prostorni parametri su nestali, vremenski se okviri gube. Ostajemo prepušteni iskazu Glumičinog tijela, kao i toka njenih misli u pozadini.

Jež Bodljikavko

Bodljikavko je marljiv i nesebičan jež koji vodi pučku kuhinju za potrebitu zajednicu. Jedne zimske noći hrana nestane, ugrožavajući im egzistenciju. Bodljikavkovi prijatelji – stari majmun sa štapom, vjeverica siročić, zalutala ptičica i dabar s gumenom perajom umjesto repa pridruže mu se u potrazi za ukradenom hranom. Sumnjaju da je čudovište kradljivac. Trag ih dovede do zlokobne pećine, gdje se trebaju suočiti s čudovištem…

IRIS

Iris je djevojka koja se zaljubila u svoju projekciju i jednog dana nestala u kadi. Inspirirana je mitom o Narcisu. Taj grčki junak je postao prva osoba na svijetu koja je mogla pojmiti umjetnost i prva osoba koja se radije zaljubila u sliku nego u stvarnost. Zato ova priča govori o taštini, ali i o percepciji umjetnosti. Motivacija ovog filma je prebaciti pažnju na ženski lik, Iris, a zatim staru priču prepričati iz njene perspektive u doba društvenih mreža.

2019.

ALBATROS

Na starom parobrodu, negdje početkom 20. stoljeća, mornari se zabavljaju izrugivanjem ulovljenom albatrosu koji nemoćno tetura na palubi. Njihove iscerene glave privlači i melje prijenosni zupčanik. Zupčanike guta lubanja okrunjena tvorničkim dimnjacima, iz koje izlijeću avioni i pucaju tenkovi. U jednom kafiću nasilnici se izruguju pjesniku i izbacuju ga na cestu. On s koferom odlazi prema raketi na horizontu. Prati ga albatros. Napuštaju planetu.

Prvi korak

Na velikom drvetu na šumskoj čistini živi maleni stvor Plupko. Plupko sanja o pustolovinama u velikom svijetu, ali nije još nikada napustio svoje stablo.

Jednog dana, Plupko odlučuje po prvi puta sići na zemlju, no to se pokaže mnogo težim nego što je očekivao. Iz sjene koju je njegova nožica bacila na tlo, pojavi se duh njegovog vlastitog straha i potjera ga natrag na drvo.

GROBLJE SLONOVA

Zvonimiru je vruće i žuri mu se na posao. Branka bi, s druge strane, pak radije ostala kod kuće, no Zvonimir je uporan. Jednom kad krenu, nema natrag.

Izvan sebe

Jednorog se budi i shvaća nakon neobičnih događaja da je on zapravo astralna projekcija. Ostatak dana pokušava vratiti se nazad u svoje tijelo, te u svoj dom u svojem umu.

Odrasti u malo drvo

Pridošlica stiže u mjesto koje broji još šest stanovnika. Vegetacija je oskudna, ali svaki stanovnik pokušava uzgojiti jedno stablo na svoj način. Nepoznata pridošlica sadi svoje stablo i brine o njemu dok stablo ne postane najveće u mjestu. Susjedi se u noći skupljalu kako bi iskazali neodobravanje te pale njeno stablo. Suočena s velikom vatrom protiv kojese ne može boriti i pobijediti, pridošlica odlazi i nastavlja tražiti bolje mjesto.

Tina

Zagreb, posljednji dani u godini. U starom stanu gdje svaki predmet pripada prošlosti, Tina pokušava obnoviti obiteljske rituale. Nova godina sve je bliže, praznično veselje i vatromet nemilosrdno prodiru u njezinu intimu.

Osmijeh

Tema ovog filma uoblicčena je s ciljem problematiziranja univerzalnog promatranja ljubavi. Autorica cilj filma ostvaruje povezujući fenomen ljubavi s fenomenom rigidne forme konzumerističkog društva, koje se nadalje promatra kroz prizmu prirodnih zakona.

Zagubljena sjećanja

Diplomski rad pod nazivom „Zagubljena sjećanja“ se bavi tematikom unutarnjih moralnih dilema i posljedicama potiskivanja svojih primarnih nagona, odnosno prisjećanje na samu egzistenciju istih (…)

NE ĆU

To je životinja sa sjećanjima. Nema rep, ima izbočene oči i snažne udove. Kožu punu sluzi. Pokušavam je uhvatiti, ali je nemoguće. Uvijek izmakne, da se trud ni ne osjeti.

The M

Tema ovog filma je nesretan trenutak u kojem glavnom liku stiže menstruacija te kako ona percipira reakcije drugih ljudi.

Colonello Futurista

autor: Vladislav Knežević eksperimentalni film, 18:45 min, 2019. god Polijetanjem spijunskog balona iz talijanskog sela geografski smjestenog nasuprot juznog dijela Istarskog poluotoka pocinje krajnje neobicna avantura zrakoplovnog casnika Giuseppea Rosignolia. Odluka...

Motivi

Film je nadahnut tekstovima i svjedočanstvima portugalskog novinara Pedra Rosa Mendesa tijekom njegova rada i boravka u Zapadnoj Africi. Tekst na kojem se temelji film svjedočanstvo je dječaka Moriea iz sela Bendu Malen u Sierra Leoneu.

Albatros

Film je vizualizacija pjesme Albatros Charlesa Baudelairea, slavne pjesme bogate simbolikom i snažnom izražajnošću

Prvi korak

Kako se suočiti s trenutkom u životu kada treba napraviti korak u nepoznato? Kako prevladati strah, najveću kočnicu u našim životima koja nas tjera da se držimo utabanih staza i okvira? Put u nepoznati teritorij nikada ne teče glatko, a kao i kod mnogih stvari, najteži je početak, taj ključni prvi korak, korak kojim počinje svako putovanje.

2018.

Paranoja Paranoje

Kroz život pred osobu su stavljeni brojni zadatci i obaveze koje mora ispuniti kako bi mogla napredovati, ali s njima dolazi do straha od neuspjeha.

Exodus

Poluautobiografski film o bolnom periodu autoričina života. Sve događaji koji se dešavaju su stvarni i svi likovi koji su prikazani putem su bazirani na stvarnim osobama.

FlimFlam

Flimflam je priča o susretu dvije jedinke u imaginarnom svijetu; Lutkara i Bića.

Umjetnik iz tamnice

Priča o čovjeku koji teži osjećaju slobode. Čovjek je u tamnici i kao jedini izlaz ili malo željenog osjećaja slobode vidi umjetničko izražavanje – zato pleše, glumi i slika i na trenutke postaje slobodan, a ne zatočen.

Eutanazija

U vrijeme kad se vode žustre polemike o tome kada započinje život, jedan doktor u jednoj bolnici, suočit će se s jednostavnim, ali nerješivim pitanjem: kada započinje smrt?

Dokument Parakozmik

Gravitacijski valovi prolaze kroz sve postojeće dimenzije pa tako i one čije je postojanje izuzetno teško utvrditi. Znanstveni eksperiment u svojoj temeljnoj utilitarnosti usmjeren prema razumijevanju multidimenzionalnog ustroja stvari ima potencijal za onostrano iskustvo.

Pužić slikar

Pužić slikar je edukativni animirani film namijenjen djeci mlađeg uzrasta. Kroz zanimljivu i jednostavnu priču u kojoj su drugi likovni elementi: tkz. ne-boje: bijela, crna i siva, te pojam razvodnjavanja/nijansiranja i na kraju transformacije: boje se pod utjecajem kiše razvodnjavaju – nestaju, da bi se ponovnom pojavom svjetlosti/sunca transformirale (transendentirale) u prirodni sklad boja na nebu: dugu!

Bijela vrana

Mala bijela vrana je predmet čuđenja i ismijavanja u svom jatu zbog različitosti. Međutim kada se okoliš u kojem žive zbog zagađenosti promjeni, mala bijela vrana pomaže jatu pronaći bolje mjesto za život.

Prošlost raste

Prošlost, sadašnjost, promjena percepcije. Što nas koči da idemo naprijed i zašto nas prošlost stalno vraća unatrag? Koji je trenutak u spoznaji kada se mijenja percepcija viđenja stvari? Svi mi na svoj način prolazimo taj proces. Pitanje je kako ga doživljavamo i kako se s njim nosimo.

BOBO

Ovo je priča o malome Bobi, koji je bio najmanji mali dječak na svijetu. Sve male djevojčice i svi mali dječaci bili su veći od maloga Bobe i uvijek kada bi se djeca poredala po veličini, mali Bobo bio je zadnji. Zato je mali Bobo bio jako nesretan.

Technement

Technement je priča o ljudskoj biti koja se gubi u različitim emanacijama. Čovjek i njegov prostor u neprekidnim su mijenama, simbiozama, rastu, kruženju i smrti. To je svijet u kojem majstor ceremonije vuče niti upravljajući ljudima, zavodeći ih, koristeći ih kao hranu. To radi čak i sa svojom družicom, koju iskoristi kao hranu za jaje iz kojeg se izlegne preobraženo biće, žena-ptica.

2017.

Treći zakon

U bezimenom gradu nastanjenom bezličnim stanovnicima koje pokreće strana, a opet podmukla energija, događa se kružni ekvinocij dana i noći.

10

Mladić živi tuđe probleme i sreću, tuđe ideje i nesreću. Zbog tih (ne)potrebnih slika koje vrti ne može izgraditi vlastiti koncept te sad sjedi takav nesretan nasuprot psihijatru.

PROCES

Proces je kratki film o procesu animiranja kakvog učimo na fakultetu, od ideje ili koncepta kojeg obrađujemo, preko layouta, storyboarda i knjige snimanja do konačnog rada odnosno -animiranog filma.

PLUTANJE

Na putovanju koje mu je trebalo biti najbolji godišnji odmor života, Jadran doživljava tragični brodolom, pada u nesvijest i budi se usred oceana potpuno sam, okružen plavetnilom sa svih strana.

STRANAC U MOJOJ GLAVI

Film je pokušaj rekonstrukcije knjige koju sam čitala prije dvanaest godina. Sjećam se da je u tom periodu knjiga ostavila snažan utjecaj na mene, ali više se ne sjećam kompletne radnje, samo pojedinih fragmenata i atmosfere.

CRVENKAPICA REDUX

Podnevno sunce prži post-industrijski krajolik. Crvenkapica je na putu prema bakinoj šumskoj kolibi. Skreće sa staze i ulazi u zgradu napuštene tvornice.

ZAŠTO

Dva alpinista, Ola i Bole, kreću u pothvat života: zimski uspon opasnim Messer-Schmidt smjerom. Tijekom uspona Ola na brzinu zapisuje što mu se dešavalo sve do trenutka kad su od uspona morali odustati.

ŠUMSKA BAJKA

Koliko biste Vi bili sretni da doživite kraj svijeta? I uz to da Vam je baš taj dan rođendan, ili da taj dan idete posjetiti majku, ili da, recimo, idete na spoj sa simpatijom?

PROTOPLAZMA

Protoplazma je živa tvar stanice organizma. Osnova je života i u tekućem je stanju. Unutarnji organizam, misli i osjećaji su povezani.

POSLJEDNJI IZAZOV

Pet odvažnih junaka. Tri poticajna patuljka. Jedna primamljiva nagrada. Pohlepa, taština i žudnja u natjecanju do samoga kraja. Tko bi mogao biti dostojan?

OTOK

Na Zemlji postoji samo prolazan užitak. Kada je riječ o trajnoj sreći, sumnjam da je itko poznaje. Otok je mjesto postojanosti boja, zvukova, horizonta, mirisa. Osoba se stapa s otokom, te otok raste u njoj i tako se rađa kontinuitet zajedničke ispunjenosti.

NAŠI PROBLEMI

Naši problemi je kratki animirani film o važnosti svakodnevnih zadovoljstva, poteškoća i problema iz perspektive protagonista, i njihovoj objektivnoj nevažnosti u odnosu na CIJELI SVEMIR.

2016.

POKRETNI ELEMENTI

Film govori o kreativnim procesima koji dovode stvaranja umjetničkih djela. Pratimo automobil koji prolazi kroz etape umjetničkog procesa te sam postaje dijelom umjetničkih djela, ali i akter u apstraktnim procesima kreacije.

ONI ŽIVE NOĆU

Jedan domaći, tamni, žohar koji slabo leti, ambiciozno bi želio to moći bolje.

MUTNE VODE

Dvije identične ribice, dva različita životna puta, ali dvije identične sudbine. Koliko je, zapravo, solidna genetska struktura? Ovaj film otvara pitanje koliko je važna priča da bi nešto uopće bilo umjetničko djelo?

GRAD DUHOVA

Dok bijesni bitka oko napuštenog grada, preostali stanovnik vodi bitku sa samoćom kroz dnevne ritual.

DISTRIBUCIJA FILMOVA

Ustanova Zagreb film sustavno se bavi međunarodnom promocijom hrvatskog animiranog filma u čitavom nizu aktivnosti, čime nastoji približiti hrvatsku kulturu obožavateljima animiranog filma širom svijeta. Zagreb film jedan je od rijetkih subjekata koji se u Hrvatskoj bavi međunarodnom distribucijom i plasmanom animiranih filmova. Osim distribucije vlastitih naslova i bogate arhivske građe, Zagreb film omogućuje malim producentima i diplomantima Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu da se uspješno prezentiraju na međunarodnoj sceni, na renomiranim festivalima i manifestacijama animiranog, eksperimentalnog i igranog filma. Budući da se radi o umjetničkim filmovima, od ključne je važnosti da se kvalificiraju u natjecateljske festivalske programe jer se tamo nalazi i njihova ciljana publika. Festivalska distribucija uspješan je komunikacijski kanal međunarodne promocije hrvatskog animiranog filma i promocija hrvatske kulture uopće. Među producentima čije je filmove Zagreb film do sada distribuirao našli su se radovi Akademije likovnih umjetnosti, studija Ars Animata, Aterstudija, Bold Studija, Diedre, Kreativnog sindikata, udruge Otompotom, SaGe, Žimbra filma itd.

HR | EN

Kliknite OVDJE i prijavite se za naš newsletter!

zagrebfim.hr | zagrebfilm@zagrebfilm.hr | Vlaška 70, 10 000 Zagreb

Kliknite OVDJE i prijavite se
za naš newsletter!

zagrebfim.hr | zagrebfilm@zagrebfilm.hr
Vlaška 70, 10000 Zagreb

HR | EN