FILMOVI U DISTRIBUCIJI

2020.

JEŽ BODLJIKAVKO

Bodljikavko je marljiv i nesebičan jež koji vodi pučku kuhinju za potrebitu zajednicu. Jedne zimske noći hrana nestane, ugrožavajući im egzistenciju. Bodljikavkovi prijatelji – stari majmun sa štapom, vjeverica siročić, zalutala ptičica i dabar s gumenom perajom umjesto repa pridruže mu se u potrazi za ukradenom hranom. Sumnjaju da je čudovište kradljivac. Trag ih dovede do zlokobne pećine, gdje se trebaju suočiti s čudovištem…

ULOGA

Tragajući za svojom ulogom, mlada Glumica pokušava dokučiti što vidi u vlastitom odrazu. Primjećuje kako je njen obris, iako dovoljno mutan da se ne mora posramiti svog neispavanog i izmorenog lica, zapravo neprepoznatljiv. Zbog dugotrajne, gotovo neizlječive nesanice, i svijet oko mlade Glumice je izblijedio. Objekti i prostorni parametri su nestali, vremenski se okviri gube. Ostajemo prepušteni iskazu Glumičinog tijela, kao i toka njenih misli u pozadini.

IRIS

Iris je djevojka koja se zaljubila u svoju projekciju i jednog dana nestala u kadi. Inspirirana je mitom o Narcisu. Taj grčki junak je postao prva osoba na svijetu koja je mogla pojmiti umjetnost i prva osoba koja se radije zaljubila u sliku nego u stvarnost. Zato ova priča govori o taštini, ali i o percepciji umjetnosti. Motivacija ovog filma je prebaciti pažnju na ženski lik, Iris, a zatim staru priču prepričati iz njene perspektive u doba društvenih mreža.

2019.

Prvi korak

Na velikom drvetu na šumskoj čistini živi maleni stvor Plupko. Plupko sanja o pustolovinama u velikom svijetu, ali nije još nikada napustio svoje stablo.

Jednog dana, Plupko odlučuje po prvi puta sići na zemlju, no to se pokaže mnogo težim nego što je očekivao. Iz sjene koju je njegova nožica bacila na tlo, pojavi se duh njegovog vlastitog straha i potjera ga natrag na drvo.

GROBLJE SLONOVA

Zvonimiru je vruće i žuri mu se na posao. Branka bi, s druge strane, pak radije ostala kod kuće, no Zvonimir je uporan. Jednom kad krenu, nema natrag.

Izvan sebe

Jednorog se budi i shvaća nakon neobičnih događaja da je on zapravo astralna projekcija. Ostatak dana pokušava vratiti se nazad u svoje tijelo, te u svoj dom u svojem umu.

Odrasti u malo drvo

Pridošlica stiže u mjesto koje broji još šest stanovnika. Vegetacija je oskudna, ali svaki stanovnik pokušava uzgojiti jedno stablo na svoj način. Nepoznata pridošlica sadi svoje stablo i brine o njemu dok stablo ne postane najveće u mjestu. Susjedi se u noći skupljalu kako bi iskazali neodobravanje te pale njeno stablo. Suočena s velikom vatrom protiv kojese ne može boriti i pobijediti, pridošlica odlazi i nastavlja tražiti bolje mjesto.

Tina

Zagreb, posljednji dani u godini. U starom stanu gdje svaki predmet pripada prošlosti, Tina pokušava obnoviti obiteljske rituale. Nova godina sve je bliže, praznično veselje i vatromet nemilosrdno prodiru u njezinu intimu.

Osmijeh

Tema ovog filma uoblicčena je s ciljem problematiziranja univerzalnog promatranja ljubavi. Autorica cilj filma ostvaruje povezujući fenomen ljubavi s fenomenom rigidne forme konzumerističkog društva, koje se nadalje promatra kroz prizmu prirodnih zakona.

Zagubljena sjećanja

Diplomski rad pod nazivom „Zagubljena sjećanja“ se bavi tematikom unutarnjih moralnih dilema i posljedicama potiskivanja svojih primarnih nagona, odnosno prisjećanje na samu egzistenciju istih (…)

NE ĆU

To je životinja sa sjećanjima. Nema rep, ima izbočene oči i snažne udove. Kožu punu sluzi. Pokušavam je uhvatiti, ali je nemoguće. Uvijek izmakne, da se trud ni ne osjeti.

The M

Tema ovog filma je nesretan trenutak u kojem glavnom liku stiže menstruacija te kako ona percipira reakcije drugih ljudi.

Colonello Futurista

autor: Vladislav Knežević eksperimentalni film, 18:45 min, 2019. god Polijetanjem spijunskog balona iz talijanskog sela geografski smjestenog nasuprot juznog dijela Istarskog poluotoka pocinje krajnje neobicna avantura zrakoplovnog casnika Giuseppea Rosignolia. Odluka...

2018.

Paranoja Paranoje

Kroz život pred osobu su stavljeni brojni zadatci i obaveze koje mora ispuniti kako bi mogla napredovati, ali s njima dolazi do straha od neuspjeha.

Exodus

Poluautobiografski film o bolnom periodu autoričina života. Sve događaji koji se dešavaju su stvarni i svi likovi koji su prikazani putem su bazirani na stvarnim osobama.

FlimFlam

Flimflam je priča o susretu dvije jedinke u imaginarnom svijetu; Lutkara i Bića.

Umjetnik iz tamnice

Priča o čovjeku koji teži osjećaju slobode. Čovjek je u tamnici i kao jedini izlaz ili malo željenog osjećaja slobode vidi umjetničko izražavanje – zato pleše, glumi i slika i na trenutke postaje slobodan, a ne zatočen.

Eutanazija

U vrijeme kad se vode žustre polemike o tome kada započinje život, jedan doktor u jednoj bolnici, suočit će se s jednostavnim, ali nerješivim pitanjem: kada započinje smrt?

Dokument Parakozmik

Gravitacijski valovi prolaze kroz sve postojeće dimenzije pa tako i one čije je postojanje izuzetno teško utvrditi. Znanstveni eksperiment u svojoj temeljnoj utilitarnosti usmjeren prema razumijevanju multidimenzionalnog ustroja stvari ima potencijal za onostrano iskustvo.

Pužić slikar

Pužić slikar je edukativni animirani film namijenjen djeci mlađeg uzrasta. Kroz zanimljivu i jednostavnu priču u kojoj su drugi likovni elementi: tkz. ne-boje: bijela, crna i siva, te pojam razvodnjavanja/nijansiranja i na kraju transformacije: boje se pod utjecajem kiše razvodnjavaju – nestaju, da bi se ponovnom pojavom svjetlosti/sunca transformirale (transendentirale) u prirodni sklad boja na nebu: dugu!

Bijela vrana

Mala bijela vrana je predmet čuđenja i ismijavanja u svom jatu zbog različitosti. Međutim kada se okoliš u kojem žive zbog zagađenosti promjeni, mala bijela vrana pomaže jatu pronaći bolje mjesto za život.

Prošlost raste

Prošlost, sadašnjost, promjena percepcije. Što nas koči da idemo naprijed i zašto nas prošlost stalno vraća unatrag? Koji je trenutak u spoznaji kada se mijenja percepcija viđenja stvari? Svi mi na svoj način prolazimo taj proces. Pitanje je kako ga doživljavamo i kako se s njim nosimo.

2017.

Treći zakon

U bezimenom gradu nastanjenom bezličnim stanovnicima koje pokreće strana, a opet podmukla energija, događa se kružni ekvinocij dana i noći.

10

Mladić živi tuđe probleme i sreću, tuđe ideje i nesreću. Zbog tih (ne)potrebnih slika koje vrti ne može izgraditi vlastiti koncept te sad sjedi takav nesretan nasuprot psihijatru.

PROCES

Proces je kratki film o procesu animiranja kakvog učimo na fakultetu, od ideje ili koncepta kojeg obrađujemo, preko layouta, storyboarda i knjige snimanja do konačnog rada odnosno -animiranog filma.

PLUTANJE

Na putovanju koje mu je trebalo biti najbolji godišnji odmor života, Jadran doživljava tragični brodolom, pada u nesvijest i budi se usred oceana potpuno sam, okružen plavetnilom sa svih strana.

STRANAC U MOJOJ GLAVI

Film je pokušaj rekonstrukcije knjige koju sam čitala prije dvanaest godina. Sjećam se da je u tom periodu knjiga ostavila snažan utjecaj na mene, ali više se ne sjećam kompletne radnje, samo pojedinih fragmenata i atmosfere.

CRVENKAPICA REDUX

Podnevno sunce prži post-industrijski krajolik. Crvenkapica je na putu prema bakinoj šumskoj kolibi. Skreće sa staze i ulazi u zgradu napuštene tvornice.

ZAŠTO

Dva alpinista, Ola i Bole, kreću u pothvat života: zimski uspon opasnim Messer-Schmidt smjerom. Tijekom uspona Ola na brzinu zapisuje što mu se dešavalo sve do trenutka kad su od uspona morali odustati.

ŠUMSKA BAJKA

Koliko biste Vi bili sretni da doživite kraj svijeta? I uz to da Vam je baš taj dan rođendan, ili da taj dan idete posjetiti majku, ili da, recimo, idete na spoj sa simpatijom?

PROTOPLAZMA

Protoplazma je živa tvar stanice organizma. Osnova je života i u tekućem je stanju. Unutarnji organizam, misli i osjećaji su povezani.

POSLJEDNJI IZAZOV

Pet odvažnih junaka. Tri poticajna patuljka. Jedna primamljiva nagrada. Pohlepa, taština i žudnja u natjecanju do samoga kraja. Tko bi mogao biti dostojan?

2016.

POKRETNI ELEMENTI

Film govori o kreativnim procesima koji dovode stvaranja umjetničkih djela. Pratimo automobil koji prolazi kroz etape umjetničkog procesa te sam postaje dijelom umjetničkih djela, ali i akter u apstraktnim procesima kreacije.

ONI ŽIVE NOĆU

Jedan domaći, tamni, žohar koji slabo leti, ambiciozno bi želio to moći bolje.

MUTNE VODE

Dvije identične ribice, dva različita životna puta, ali dvije identične sudbine. Koliko je, zapravo, solidna genetska struktura? Ovaj film otvara pitanje koliko je važna priča da bi nešto uopće bilo umjetničko djelo?

GRAD DUHOVA

Dok bijesni bitka oko napuštenog grada, preostali stanovnik vodi bitku sa samoćom kroz dnevne ritual.

DISTRIBUCIJA FILMOVA

Ustanova Zagreb film sustavno se bavi međunarodnom promocijom hrvatskog animiranog filma u čitavom nizu aktivnosti, čime nastoji približiti hrvatsku kulturu obožavateljima animiranog filma širom svijeta. Zagreb film jedan je od rijetkih subjekata koji se u Hrvatskoj bavi međunarodnom distribucijom i plasmanom animiranih filmova. Osim distribucije vlastitih naslova i bogate arhivske građe, Zagreb film omogućuje malim producentima i diplomantima Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu da se uspješno prezentiraju na međunarodnoj sceni, na renomiranim festivalima i manifestacijama animiranog, eksperimentalnog i igranog filma. Budući da se radi o umjetničkim filmovima, od ključne je važnosti da se kvalificiraju u natjecateljske festivalske programe jer se tamo nalazi i njihova ciljana publika. Festivalska distribucija uspješan je komunikacijski kanal međunarodne promocije hrvatskog animiranog filma i promocija hrvatske kulture uopće. Među producentima čije je filmove Zagreb film do sada distribuirao našli su se radovi Akademije likovnih umjetnosti, studija Ars Animata, Aterstudija, Bold Studija, Diedre, Kreativnog sindikata, udruge Otompotom, SaGe, Žimbra filma itd.

HR | EN

Kliknite OVDJE i prijavite se za naš newsletter!

zagrebfim.hr | zagrebfilm@zagrebfilm.hr | Vlaška 70, 10 000 Zagreb

Kliknite OVDJE i prijavite se
za naš newsletter!

zagrebfim.hr | zagrebfilm@zagrebfilm.hr
Vlaška 70, 10000 Zagreb

HR | EN